-->

Λαμία: Η κακοποίηση του ανδριάντα του Τσολιά στην Πλατεία Πάρκου

Λαμία: η κακοποίηση του ανδριάντα του Τσολιά στην Πλατεία Πάρκου

Πολλοί Συμπολίτες μας έχουν επισημάνει ευκρινώς τα σοβαρά πρακτικά, περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της εκτρωματικής "ανάπλασης" της Πλατείας Πάρκου, στη Λαμία. 

Θα ήθελα να επανέλθω, όμως, στο ζήτημα του ανδριάντα του Τσολιά, που αποτελεί από μόνο του ένα αυτόνομο αισθητικό και καλλιτεχνικό "σκάνδαλο". Και αυτό διότι ο Τσολιάς αποτελεί εμβληματικό σημείο της πόλης με ιστορική αξία.

 Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι τα εξής:

1. Η αποτυχημένη αναδιαμόρφωση της βάσης του ανδριάντα

2. Η προβληματική οριοθέτησή του

3. Η ως εκ της προβληματικής οριοθέτησης και έλλειψης WC στην Πλατεία, μετατροπή του ανδριάντα σε ουρητήριο

Έτσι, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η βραχώδης βάση του ανδριάντα ήταν κομμάτι της νοηματοδοσίας του, αφού αναπαριστούσε το ορεινό ανάγλυφο που πολεμούσε ο Εύζωνας. 

Η τερατώδης βάση από κύβους γρανίτη που τοποθετήθηκε προσφάτως, δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή είχε και έχει πλήρη άγνοια της ιστορίας και του νοήματος του ανδριάντα. 

Ομοίως, τα έλατα και τα λοιπά φυτά που υπηρχαν γύρω από τον Τσολιά, μας έλεγαν το ίδιο πράγμα: Ορεινό ανάγλυφο. 

Τι ακριβώς σηματοδοτεί το τερατούργημα με μπλοκ γρανίτη που τοποθετήθηκε τώρα; Η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση αυτονόητη: σηματοδοτεί τον κίβδηλο και για το θεαθήναι ακριβό εντυπωσιασμό. 

Πέραν τούτων, τα φυτά και τα δέντρα γύρω από τον Τσολιά δημιουργούσαν έναν πράσινο πνεύμονα και ένα νοητό όριο για να κρατιέται σε κάποια απόσταση όποιος ήθελε να ουρήσει ή να σκαρφαλώσει στον ανδριάντα. 

Απαιτείται, λοιπόν, η αποκατάσταση της αρχικής καλλιτεχνικής εικόνας του ανδριάντα και η επανατοποθέτηση "ορεινής" βλάστησης που θα χρησιμεύει και ως νοητό εμπόδιο γύρω από το ιστορικό αυτό έργο τέχνης.

Η πλέον λυπηρή διαπίστωση όμως, είναι η αδυναμία της Δημοτικής μας Αρχής να κατανοήσει στοιχειώδεις έννοιες καλλιτεχνικής νοηματοδοσίας, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την επιδερμική και ρηχή στάση της έναντι της πόλης. Πολλώ δε μάλλον η αδυναμία των υπεύθυνων του Δήμου περί τα Πολιτιστικά, τη στιγμή που τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις τις έχουμε κατανοήσει και απλοί Πολίτες που δεν θεωρούμε εαυτόν "ειδικό" στο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->