Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν μας αφορούν όλους

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη χώρα, μέχρι στιγμής έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 1.265 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 441 παιδιά. Οι ειδικοί του κλίματος μιλούν για ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Η βροχή που έσπασε ρεκόρ θα καταστρέψει οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο τα φτωχότερα έθνη», επισημαίνει ένας επιστήμονας του κλίματος στο BBC News, την ώρα που αξιωματούχοι της χώρας προειδοποιούν, εκτός από την εξάπλωση ασθενειών λόγω έλλειψης πόσιμου νερού, και για ελλείψεις τροφίμων αφού σχεδόν οι μισές καλλιέργειες της περιοχής καταστράφηκαν .

Ωστόσο, πρόκειται για μια αδικημένη χώρα, αφού το Πακιστάν συνεισφέρει λιγότερο από 1% στις παγκόσμιες  εκπομπές  αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη μας, αλλά υποφέρει εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι με τα μικρότερα αποτυπώματα άνθρακα υποφέρουν περισσότερο από αυτούς που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Το Πακιστάν βρίσκεται σε μια τοποθεσία στον κόσμο που κουβαλά το βάρος δύο μεγάλων μετεωρολογικών συστημάτων. Το ένα μπορεί να προκαλέσει υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, όπως ο καύσωνας του περασμένου Μαρτίου και το άλλο φέρνει μουσώνες.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού του Πακιστάν ζει κατά μήκος του ποταμού Ινδού, ο οποίος φουσκώνει και συχνά πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα και της θάλασσας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξάτμιση. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, καθιστώντας τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων πιο έντονες. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η μέση βροχόπτωση κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μουσώνων θα αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά το Πακιστάν έχει και κάτι άλλο που το καθιστά ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τους απέραντους παγετώνες του. Η βόρεια περιοχή μερικές φορές αναφέρεται και ως  «τρίτος πόλος», καθώς περιέχει περισσότερους  παγετώνες  από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκτός των πολικών περιοχών.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι πάγοι  και εκεί λιώνουν. Ειδικότερα, οι παγετώνες στις περιοχές Gilgit-Baltistan και Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν λιώνουν πολύ γρήγορα, δημιουργώντας περισσότερες από 3.000 λίμνες. Περίπου 33 από αυτούς τους παγετώνες  κινδυνεύουν από ξαφνική έκρηξη, η οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και κομμάτια πάγου, θέτοντας τη ζωή 7 εκατομμυρίων ανθρώπων  σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν και ο ΟΗΕ στην προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους αυτών των ξαφνικών πλημμυρών εγκαθιστούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και προστατευτικές υποδομές. Στο παρελθόν, οι φτωχότερες χώρες με ασθενέστερη αντιπλημμυρική άμυνα ή στέγαση κατώτερης ποιότητας δεν μπορούσαν  να αντιμετωπίσουν τις ακραίες βροχοπτώσεις.

Ο επιστήμονας του κλίματος Fahad Saeed τονίζει ωστόσο στο BBC News ότι ακόμη και ένα πλούσιο έθνος μπορεί να κατακλυστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες αυτό τη σεζόν. Η  κλίμακα των πλημμυρών είναι τόσο υψηλή και η βροχή τόσο ακραία, που ακόμη και οι πολύ ισχυρές άμυνες θα κλονιστούν.

Το Πακιστάν δέχθηκε από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο σχεδόν 190% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, φτάνοντας συνολικά τα 390,7 χιλιοστά. Οι πλημμύρες επηρέασαν και περιοχές που συνήθως δεν πλήττονται από αυτό το είδος βροχόπτωσης, συμπεριλαμβανομένων των νότιων περιοχών Sindh και Balochistan που είναι συνήθως άνυδρες ή ημίξηρες.

Ο Yusuf Baluch, ένας 17χρονος ακτιβιστής για το κλίμα από το Μπαλουχιστάν, λέει στο BBC News ότι η ανισότητα στη χώρα επιδεινώνει το πρόβλημα. Θυμάται το δικό του σπίτι να παρασύρεται από πλημμύρες όταν ήταν έξι ετών. «Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις και που προέρχονται από πιο προνομιούχα υπόβαθρα πλήττονται λιγότερο από τις πλημμύρες», εξηγεί και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι δικαίως είναι θυμωμένοι. Οι εταιρείες εξακολουθούν να εξάγουν ορυκτά καύσιμα από το Μπαλουχιστάν, αλλά οι κάτοικοι εκεί έχουν μόλις χάσει τα σπίτια τους και δεν έχουν τροφή ή στέγη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να στηρίξει τις κοινότητες εκεί!»

Ο Δρ Saeed λέει ότι οι πλημμύρες είναι «απολύτως ένα κάλεσμα αφύπνισης» για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως που υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σε διαδοχικές διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Φανταστείτε πως όλα αυτά συμβαίνουν με υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου. Μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από αυτή θα σημάνει τη θανατική ποινή για πολλούς ανθρώπους στο Πακιστάν», καταλήγει

#ΠΑΚΙΣΤΑΝ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΚΡΙΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/lTa4nqP
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη