Κομισιόν: Σήμερα οι προτάσεις για την ενεργειακή κρίση - Μείωση κατανάλωσης και φόρος στα υπερκέρδη

pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, τα σχέδιά της τα οποία προβλέπουν την είσπραξη των έκτακτων κερδών από τις εταιρίες ενέργειας και την επιβολή περικοπών στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν τις γραμμές παραγωγής τους και τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μία σειρά από εθνικά μέτρα στο πλαίσιο μιας συνολικής αντίδρασης για το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Reuters διάβασε ένα προσχέδιο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει τη φορολόγηση των πλεονασματικών εσόδων από τις ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε οι κυβερνήσεις, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δαπάνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Bloomberg: Πρόταση Κομισιόν για φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ανώτατο όριο (πλαφόν) στα έσοδα των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πυρηνικών εταιρειών σε 180 - 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως μέρος ενός πακέτου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη ένα σχέδιο για να παρέμβει στις αγορές ενέργειας, σχεδιάζει να προτείνει μια προσωρινή εισφορά στις εταιρείες του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων ύψους τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν σχολιάζοντας ιδιωτικές συνομιλίες.

Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019, όπως αναφέρουν οι Financial Post.

Σχετικά με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η ΕΕ εξετάζει ως στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής κατά 5%, είπαν οι ίδιες πηγές.

Οι τελικοί αριθμοί θα πρέπει να εγκριθούν από τους επιτρόπους της ΕΕ που συνεδριάζουν την Τρίτη και στη συνέχεια θα απαιτηθεί η υπογραφή τους από τις κυβερνήσεις.

Οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του πακέτου έκτακτης παρέμβασης φάνηκαν σε συνάντηση υπουργών την περασμένη εβδομάδα, ενώ κάποιες κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν στις 30 Σεπτεμβρίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με καταχώρισή του στο Twitter. «Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο για την Ενέργεια για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

#ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #ΚΕΡΔΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/65WkMJv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη