-->

Η Ελλάδα αποθηκεύει φυσικό αέριο στην Ιταλία, μνημόνιο συνεργασίας υπογράφουν οι δύο χώρες

Η Ελλάδα αποθηκεύει φυσικό αέριο στην Ιταλία, μνημόνιο συνεργασίας υπογράφουν οι δύο χώρες

Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για αποθήκευση φυσικού αερίου στις αποθήκες της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Κατά την έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, Ελλάδα και Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί να αποθηκεύεται φυσικό αέριο στις αποθήκες της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για φυσικό αέριο ποσότητας 1,5 TWH.

Για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, αναφορικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο μήνυμα του προς το συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Αποθηκεύουμε 1 ΤWh αερίου στην Ιταλία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας. «Έχουμε προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχουμε διαφοροποιήσει πηγές και οδεύσεις ενέργειας, έχουμε αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες, έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό», πρόσθεσε επισημαίνοντας την προσθήκη νέας δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, την δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο (πετρέλαιο) και την εντατικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη που οδηγεί σε αντίστοιχη απομείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο συμβούλιο υπουργών ενέργειας που συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως για ακόμη μια φορά η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση αλλά και το εύρος των συνεπειών μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» τόνισε ο Κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών» και παράλληλα κάλεσε την Ευρώπη να λάβει αποφάσεις τώρα.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΙΤΑΛΙΑ #ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ #ΚΩΣΤΑΣ_ΣΚΡΕΚΑΣ #ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΥΠΟΥΡΓΟΙ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/XR7bHYd
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->