Γιάννης Σαρακιώτης για Νοσοκομείο Λαμίας: Η τοπική κοινωνία αγωνιά, η Κυβέρνηση αδιάφορη και απούσα (video)


Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας της 12ης Σεπτεμβρίου, με θέμα την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, παρέστη ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης. Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων των εργαζομένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε την απουσία των δύο Υπουργών προερχόμενων από τη Φθιώτιδα, αναφέροντας ότι «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν έστω μέσω τηλεδιάσκεψης ή αποστέλλοντας μια σύντομη τοποθέτηση. Δεν γνωρίζουμε καν την άποψή τους για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας». Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου για την προσφορά τους και το γεγονός ότι έχουν υπερβάλει εαυτούς, τα τελευταία 2,5 έτη, κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη: «Η κατάσταση στο Γ.Ν. Λαμίας δεν προέκυψε ως “φυσικό φαινόμενο”, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Κυβέρνησης, όπως αποτέλεσμα πολιτικών ήταν η αύξηση του αριθμού των ιατρών επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τους 76 το 2016, στους 80 το 2017, στους 99 το 2018 και στους 111 το 2019. Το Νοσοκομείο είχε και παλιότερα κακή φήμη αλλά αυτή άλλαξε τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς, σήμερα βιώνουμε μια οπισθοδρόμηση: 102 ιατροί το 2020, 99 το 2021…»


Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., σχολιάζοντας την παρέμβαση του μοναδικού παριστάμενου Βουλευτή της Ν.Δ., υπογράμμισε: «Όλοι έχουμε έναν γνωστό, ο οποίος έχασε άνθρωπό του στο Πέτρινο, σε ένα απλό κρεβάτι νοσοκομείου, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί σε μια κλίνη Μ.Ε.Θ.. Η Πνευμονολογική Κλινική δεν κατέρρευσε τον Αύγουστο, καθώς οι δυσχέρειες επικρατούσαν ήδη επί 1,5 χρόνο, αλλά είναι παρήγορο που έστω και τώρα ο μοναδικός παριστάμενος Βουλευτής της Ν.Δ. αναγνωρίζει την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου». Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι, τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχει προβεί σε 15 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το Γ.Ν. Λαμίας και τις δομές υγείας της Φθιώτιδας, αλλά έχει λάβει έγγραφη απάντηση μόλις σε μία εξ αυτών, ενώ σε 3 επίκαιρες ερωτήσεις απάντησε ο κ. Πλεύρης όντας υποχρεωμένος από τον κανονισμό της Βουλής, επειδή παρέμεναν αναπάντητες επί μήνες!


Όσον αφορά την πρώτη απάντηση του κ. Πλεύρη, τον Ιανουάριο του 2022, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε: «Ο Υπουργός Υγείας δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για τα προβλήματα, καθώς ένα χρόνο πριν είχαν εγκαινιαστεί οι κλίνες δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και δεν λειτούργησαν ποτέ. Οι κορδέλες κόπηκαν, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν, τα δελτία τύπου βγήκαν, αλλά οι κλίνες δεν τέθηκαν σε λειτουργία! Καμία απάντηση για την αποχώρηση 28 γιατρών το 2021 ή για το γεγονός ότι στο “Πέτρινο” εκτελούσαν υπηρεσία γυναικολόγοι, μαιευτήρες και ορθοπεδικοί ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με… covid! Καμία απάντηση για τις καταγγελίες ότι ζητήθηκε από ιδιώτες να συνδράμουν στον εμβολιασμό, αλλά αυτοί εκδιώχθηκαν επειδή ενοχλήθηκε το Υπουργείο Υγείας…»


Τον Ιούλιο του 2022, στο πλαίσιο της δεύτερης απάντησης του Υπουργού Υγείας σε επίκαιρη επερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας, είχε τεθεί το ζήτημα της λειτουργίας του Ακτινολογικού και άλλων κρίσιμων τμημάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Την ίδια περίοδο, είχε εκδοθεί ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο οι θετικοί στην COVID-19 τουρίστες μπορούσαν να μετακινούνται εντός της χώρας, φορώντας απλά μάσκα, αλλά οι Ακτινολόγοι δεν μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Γ.Ν. Λαμίας! Κάποια στιγμή η ισχύς της εκδικητικής απόφασης της Κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας πρέπει να σταματήσει, καθώς υπάρχουν μονάδες του νοσοκομείου που δεν λειτουργούν ακριβώς λόγω των αναστολών. Ο κ. Πλεύρης, αντί να απαντήσει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ομολόγησε ότι δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος δομών υγείας, ενώ ανέφερε ότι “την περίοδο της πανδημίας περισσότεροι γιατροί ανέλαβαν θέσεις”. Όμως, τα στοιχεία τον διαψεύδουν και είναι αμείλικτα».


Όσον αφορά την παροχή κινήτρων για τοποθέτηση στο Γ.Ν. Λαμίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και των «άγονων προκηρύξεων», ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι «ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι τα κίνητρα αφορούν μόνο τις ακριτικές και τις νησιωτικές περιοχές και όχι το βασικό κορμό της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Ας μη νομίζουμε, συνεπώς, ότι θα εισακουστούμε καταθέτοντας ορθές προτάσεις. Ματαιοπονούμε! Ο Υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Νοσοκομείου παρέχοντας κίνητρα».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τη σημασία της οποίας έχει επισημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το ξέσπασμα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας: «Το 2018, ξεκίνησε μία μεταρρύθμιση με την ίδρυση Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) αλλά στη Λαμία, αναμένουμε έκτοτε την έναρξη λειτουργίας της δεύτερης Μονάδας. Τη διενέργεια των εμβολιασμών, σύμφωνα με τους ειδικούς, έπρεπε να την αναλάβει η Πρωτοβάθμια, αλλά στη χώρα μας προτιμήσαμε να μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα. Το “νοσοκομειοκεντρικό” μοντέλο έχει καταρρεύσει και το αρμόδιο Υπουργείο επιμένει να αγνοεί τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αδιαφορεί επιδεικτικά για την έναρξη λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στο Παγκράτι Λαμίας».

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη