«Εφιάλτης» για τους δανειολήπτες: 27% ακριβότερες οι δόσεις δανείων μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Εφιάλτης» για τους δανειολήπτες: 27% ακριβότερες οι δόσεις δανείων μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Με την πλάτη στον τοίχο είναι οι δανειολήπτες μετά και τη νέα αύξηση στα επιτόκια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ - Η δόση στα στεγαστικά δάνεια έκανε άλμα 27% μέσα σε ένα χρόνο

Κατά 27% ακριβαίνουν πλέον οι δόσεις στα στεγαστικά (με κυμαινόμενο επιτόκιο), μετά και την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δανειολήπτες είναι αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των συνεπειών από τις πέντε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, που αποτελούν την ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης.

Πλέον, από τον επόμενο μήνα (Απρίλιο) θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «βραχνά» μιας ακόμη ανοδικής μεταβολής στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έκταση της «ζημιάς» που έχει προκληθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δίνει η ΕΡΤ:

Ποσό 100 χιλιάδων ευρώ με μια δεκαπενταετία ακόμη για να αποπληρωθεί πλήρως, είχε μία δόση η οποία ήταν περίπου στα επίπεδα των 616. 626 ευρώ πριν από έναν χρόνο, σχεδόν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, όταν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούσε να ανακοινώνει αυτή την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.

Τον Μάρτιο η δόση ήταν ήδη στα 771 ευρώ. Θα έρθουν να προστεθούν ακόμη 27 ευρώ και έτσι προκύπτει και το 27% σε σχέση με πέρσι.

Πάντως, ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί μια πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, οπότε ίσως από κάπου αχνοφαίνεται το τέλος αυτών των αυξήσεων. Οι δανειολήπτες ωστόσο έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

Άλλο παράδειγμα:

Στεγαστικό 130.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών με μέσο επιτόκιο 6% και μηνιαία δόση Ιουνίου 624,62 ευρώ, με τα νέα δεδομένα η νέα δόση θα φτάσει στα 847,15 ευρώ.

Πρόκειται για μηνιαία επιβάρυνση σε έναν χρόνο 222 ευρώ, ενώ το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης φτάνει στα 2.670 ευρώ.

#ΔΑΝΕΙΑ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ #ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ #ΔΟΣΕΙΣ_ΔΑΝΕΙΟΥ #ΕΚΤ #ΕΠΙΤΟΚΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/iERKLul
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη