Κάνουν τελικά «κακό» οι πατάτες; Πώς θα μαγειρευτούν νόστιμα και υγιεινά

Κάνουν τελικά «κακό» οι πατάτες; Πώς θα μαγειρευτούν νόστιμα και υγιεινά

Οι πατάτες αποτελούν την πιο αγαπημένη τροφή όλων μας, αλλά πρέπει να τις τρώμε και σωστά μαγειρεμένες.

Οι πατάτες μπορούν να είναι από κυρίως πιάτο ή απλά να είναι συνοδευτικές και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και υπέροχους τρόπους.

Ωστόσο, οι διατροφολόγοι και οι γιατροί λένε ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί δεν είναι υγιεινές.

Πόσο ανθυγιεινή είναι μια πατάτα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Diabetes Care, ένα επιστημονικό περιοδικό που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι πατάτες δεν αξίζουν απαραίτητα την κακή τους φήμη.

Η έρευνα για τις πατάτες

Στη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU), οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή 54.793 Δανών συμμετεχόντων μεταξύ 50 και 64 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους όταν μπήκαν σε αυτή τη μελέτη.

Περίπου 16 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές του DDCH παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να μάθουν περισσότερα για την υγεία τους και εάν ανέπτυξαν κάποια ασθένεια.

Οι ερευνητές της ECU χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 και αν η διατροφή είχε κάποια σχέση με αυτό.

Βρήκαν λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα λαχανικά έτειναν να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ, είχαν επίσης 21 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες (σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες) είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τη διατροφή και εξάλειψαν τις ανθυγιεινές τροφές που έτρωγαν οι συμμετέχοντες, όπως και τις τηγανητές πατάτες, δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πατάτας και του κινδύνου διαβήτη.

«Σε προηγούμενες μελέτες, οι πατάτες έχουν συνδεθεί θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους – αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο κ. Pratik Pokharel, υποψήφιος διδάκτορας που εργάστηκε στην έρευνα.

«Στη Δανία, οι άνθρωποι καταναλώνουν πατάτες παρασκευασμένες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. στη μελέτη μας, μπορούσαμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής. Όταν διαχωρίσαμε τις βραστές πατάτες από τον πουρέ, τηγανητές πατάτες ή πατατάκια, οι βραστές πατάτες δεν σχετίζονταν πλέον με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, για την ακρίβεια είχαν μηδενικό αποτέλεσμα».

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση βουτύρου, τηγανητών τροφών και κόκκινου κρέατος είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από την κατανάλωση απλών πατατών, σύμφωνα με womansworld.com.

Όπως με κάθε μελέτη, αυτή η έρευνα είχε τους περιορισμούς της. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα διατροφικά τους πρότυπα, επομένως υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον κάποια από τα δεδομένα να μην ήταν ακριβή.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πήραν το ερωτηματολόγιο δίαιτας μόνο στην αρχή της μελέτης, όχι στο τέλος – έτσι οι ερευνητές της ECU δεν γνώριζαν εάν η διατροφή αυτών των συμμετεχόντων είχε αλλάξει με τα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα οι διατροφικές αλλαγές να έχουν επηρεάσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 των συμμετεχόντων.

Ωστόσο, η μελέτη έχει αξία, επειδή οι περισσότερες άλλες μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πατάτας στην υγεία, δεν έχουν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ ανθυγιεινών (τηγανητών) και υγιεινών (βρασμένων) πατατών.

Νόστιμες αλλά και υγιεινές πατάτες

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, όταν τρώμε πατάτες, καλό είναι να τις τρώμε βραστές και πολτοποιημένες και όχι τηγανητές ή καλυμμένες με βούτυρο. 

Σερβίρετε ψητές πατάτες με σχοινόπρασο και γιαούρτι, αντί με κρέμα γάλακτος. Το γιαούρτι έχει ξινή γεύση και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες – έτσι εξισορροπεί τις πατάτες με τους υδατάνθρακες.

Βάλε στις πατάτες μια μικρή ποσότητα λαδιού και στη συνέχεια τηγανίστε τες στον αέρα αντί στο λάδι. Θα εξακολουθήσουν να έχουν μια τραγανή εξωτερική όψη αλλά και γεύση.

Για υγιεινά πατατάκια ψιλοκόψτε τις πατάτες και μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο με πολλά καρυκεύματα.

Πηγή: TheIssue.gr

#ΠΑΤΑΤΕΣ #ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ #ΥΓΕΙΑ #ΨΗΣΙΜΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/1WbiKGz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη