-->

«Σανίδα σωτηρίας» για να αποφευχθεί ο «πανικός» την Δευτέρα: H UBS προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse

«Σανίδα σωτηρίας» για να αποφευχθεί ο «πανικός» την Δευτέρα: H UBS προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει τώρα να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή - έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η UBS πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

«Υπερβολικά σημαντική» για να αφεθεί να χρεωκοπήσει

H Credit Suisse είναι μία από τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο που θεωρούνται υπερβολικά σημαντικές για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν, είχε μόλις δύο ημέρες διορία για να βρει μια φόρμουλα που θα της επιτρέψει να καθησυχάσει και να πείσει τους επενδυτές, πριν από το άνοιγμα των αγορών.

Σημειώνεται πως η Credit Suisse πέρασε δύο χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από σκάνδαλα, τα οποία αποκάλυψαν, καθ' ομολογίαν μάλιστα της διεύθυνσης, «ουσιαστικές αδυναμίες» στον «εσωτερικό έλεγχό» της. Η Finma την είχε κατηγορήσει ότι «παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο» στην υπόθεση της χρεοκοπίας της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την αρχή των προβλημάτων.

Το 2022, η τράπεζα είχε καθαρή ζημιά 7,3 δισεκ. ελβετικά φράγκα, με φόντο μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους πελάτες της. Αναμένει και φέτος ότι θα έχει «σημαντική» ζημιά προ φόρων.

«Είναι μια τράπεζα που μοιάζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της», είχε σημειώσει ο Κρις Μποσάν, αναλυτής στην IG, σε σχόλιό του αυτή την εβδομάδα.

Όσο για την UBS, πέρασε χρόνια για να ανακάμψει αφού φλέρταρε με την καταστροφή στη διάρκεια της κρίσης του 2008. 

Κέρδισε πολύτιμο χρόνο.... αλλά όχι αρκετό χρόνο

Την Τετάρτη, με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, η Credit Suisse κέρδισε «πολύτιμο χρόνο», με τους αναλυτές της Morningstar, να σχολιάζουν εντούτοις πως η αναδιάρθρωσή της ήταν «υπερβολικά περίπλοκη» και δεν προχώρησε «αρκετά μακριά» ώστε να καθησυχάσει χρηματοδότες, πελάτες και μετόχους.

Πρότεινα, μεταξύ άλλων, να πουλήσει η Credit Suisse τη μεσιτική δραστηριότητα, από την οποία χάνει χρήματα, την ώρα που αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan πρόκριναν από την πλευρά τους μια ριζική επιλογή που έγκειται στο «να κλείσει εντελώς» τη δραστηριότητα της επενδυτικής τράπεζας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Credit Suisse παρουσίαε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025, δηλαδή πάνω από το 17% του εργατικού δυναμικού της.

Η τράπεζα, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου απασχολούσε 52.000 εργαζομένους, επιδιώκει να επικεντρωθεί στις πιο σταθερές δραστηριότητές της και να μεταμορφώσει ριζικά την επιχειρηματική τράπεζά της.

#UBS #CREDIT_SUISSE #ΕΞΑΓΟΡΑ #ΑΓΟΡΕΣ #ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ_ΚΡΙΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/M3GHNLK
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->