Μύθος ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία

pexels

Τις περισσότερες φορές η επίδραση του αλκοόλ ξεκινάει δευτερόλεπτα αφού το ποτήρι ακουμπήσει στο στόμα μας.

Μέσω του οισοφάγου οδηγείται στο στομάχι, όπου περίπου 20% της ουσίας απορροφείται μέσα σε λίγα λεπτά και περνάει στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε αυτή την φάση το φαγητό μπορεί να λειτπουργήσει σαν σφουγγάρι και να κάνει τη διαδιακασία απορρόφησης πιο αργή.

Πίνοντας με άδειο στομάχι το αλκοόλ δρα πολύ πιο γρήγορα και έντονα.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη γουλιά, το αλκοόλ φθάνει στον εγκέφαλο.

Ξεκινάς να νιώθεις χαλαρός τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η διάθεση για κοινωνικοποίηση αυξάνεται.

Το αλκοόλ έχει δώσει σήμα στον εγκέφαλο να βάλει μπροστά ένα σύστημα νευροδιαβιβαστών που βοηθάει στη χαλάρωση.

Καθώς συνεχίζετε να πίνεται αρχίζει να εκκρίνεται ντοπαμίνη.

Αυτή είναι η ορμόνη που αναζητάει συνήθως κάποιος όταν πίνει αλκοόλ.

Είναι η ορμόνη που συνδέεται με την επιθυμία να κάνουμε πράγματα, ανταμείβοντάς μας με μια μικρή αίσθηση ευεξίας κάθε φορά που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε μια νέα ιδέα.

Παίρνεις μια μικρή ώθηηση, παίρνεις μια ενέργεια, γίνεσαι δυνατός, και καθώς η επίδραση αρχίζει να μειώνεται, θέλεις περισσότερο.

Το αλκοόλ απελευθερώνει τις ενδορφίνες, οι οποίες έιναι τα φυσικά οπιούχα του εγκεφάλου, και είναι επίσης εθιστικές, απενεργοποιώντας την αίσθηση του ελέγχου, ώστε να καταλήγεις να πίνεις περισσότερο από όσο σχεδίαζες.

Το αλκόολ επηρεάζει τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος διέπει κυρίως τον γνωστικό έλεγχο, τη συμπεριφορά των παρορμήσεων και το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.

Αυτό σημαίνει ότι η κρίση σας επηρεάζεται και η κίνηση διαταράσσεται.

Πίνοντας πολύ , το συκώτι ξεκινάει να πιέζεται.

Κατά μέσον όρο το συκώτι μπορέι να μεταβολίσει ένα ποτήρι κρασί ή μισό λίτρο μπίρας ανά ώρα.

Όταν αυτό το όριο ξεπεραστεί το συκώτι στέλνει το παραπάνω αλκοόλ στην καρδιά ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση.

Επόμενο όργανο στη σειρά είναι οι πνεύμονες οι οποίοι καλούνται να διώξουν το παρπανίσιο αλκοόλ μέσω της αναπνοής (εξου και το αλκοτέστ).

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 05 25 114603

Μετέπειτα επιπτώσεις

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και σε μικρά διαστήματα της ζωής μας δημιουργεί συνθήκες για σοβαρές παθήσεις.

Όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα σκοπός της βελτίωσης της ψυχολογίας, αλλά η δραματική μείωση τη ςποιότητα ςτου ύπνου, η αύξηση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης μπορούν δημιουργήσουν ακόμ μεγαλύτερο στρες.

Επίσης το αλκοόλ μπορεί να σκοτώει ωφέλιμα βακτήρια του γαστρεντερικού μας συστήματος, οδηγώντας σε πτώση το ανοσοποιητικό σύστημα και την ψυχολογία, πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση.

Μία από τις πιο γνωστές συνέπειες αλκοόλ στην υγεία είναι οι ηπατικές παθήσεις, με το αλκοόλ να αποτελεί την πιο κοινή αιτίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρότι η κίρρωση μπορεί να να χρειαστίε χρόνια για να αναπτυχθεί, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ πάνω από συνιστώμενα όρια μπορεί να βλάψει το συκώτι με πολλούς ακόμη τρόπους.

Επιπλέον η μείωση αλκοόλ έχει αναχθεί τα τελευταιά χρόνια σε νούμερο ένα συμβουλή προς αποφυγήν της άνοιας.

Ενώ το αλκοόλ δεν φαίνεται να σκοτώνει άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα, μποιρεί να διαταράξει την ανάπτυξη νέων και επίσης να προκαλέσει έμμεσα νευρολογικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ωφέλιμη, αλλά οι κυβερνήσεις δυτικών κραρών, σε συνεργασία με τους οργανισμούς υεγίας έχουν καταρτίσει λίστες με τις προτεινόμενες ποσότητες κατανάλωσης.

 

#ΑΛΚΟΟΛ #ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ #ΚΡΑΣΙ #ΥΓΕΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/6Ln0rW3
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη