Λαμία: Το ''τεχνολογικό επίτευγμα'' της κυλιόμενης σκάλας της οδού Αγίου Νικολάου


Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα stereanews.wordpress.com με τίτλο ''Ξηλώνεται το τεχνολογικό επίτευγμα της κυλιόμενης σκάλας στην οδό Αγ. Νικολάου'' στις 21 Ιανουαρίου 2010.

---------------------------------------------------------------------------------

>Τρία χρόνια μετά την κατασκευή του, η οποία ως γνωστό στοίχισε 100.000 περίπου ευρώ, το τεχνολογικό επίτευγμα του «κυλιόμενου διαδρόμου» στην οδό Αγ. Νικολάου στη Λαμία, «ξηλώνεται» δαπανώντας ο Δήμος Λαμιέων άλλα τόσα περίπου χρήματα.

Κρίμα, θα μπορούσε να γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης της Λαμίας. Κάτι δηλαδή σαν τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο του Άϊφελ στο Παρίσι, το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο ή το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.


Θα έρχονταν οι τουρίστες στη Λαμία να δουν τον «κυλιόμενο διάδρομο» στο πεζοδρόμιο της οδού Αγ. Νικολάου στη Λαμία.


Καιρός δεν είναι, τώρα που τον ξηλώνουν, να βγουν και να μας πουν ποιανού έμπνευση ήταν αυτό το τερατούργημα και ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του έργου που μόνο με «κατασπάθιση δημόσιου χρήματος», μπορεί να χαρακτηριστεί;


Καιρός δεν είναι δεν βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη από τον Λαμιώτικο λαό για τα χρήματα που του στέρησαν από άλλα σημαντικά έργα;


Καιρός δεν είναι να αναλάβει κάποιος οι κάποιοι τις ευθύνες τους για το κατασκεύασμα αυτό; […]


Μετά και το τελευταίο «κράξιμο», αυτή τη φορά από την ιστοσελίδα zougla.gr, ο δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, αποφάσισε να «ξηλώσει» το δημιούργημά του. Εκείνο που δεν αποφάσισε είναι να στείλει σπίτι του, αυτόν που συνέλαβε αυτό το τερατούργημα και να ζητήσει συγγνώμη από τους δημότες για την άστοχη δαπάνη (να μην πούμε τίποτα βαρύτερο) των 200 χιλιάδων περίπου ευρώ που στέρησε από τους Λαμιώτες.


Έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα, κι’ εμείς και οι αναγνώστες, δείτε τώρα πως αντιμετώπισε την όλη ιστορία η ιστοσελίδα zougla.gr:



Ο κυλιόμενος διάδρομος τους μάρανε…


Όχι… δε μιλάμε για κάποιο άθλημα στίβου, ούτε για διάδρομο όπου απογειώνονται και προσγειώνονται αεροπλάνα.


Αναφερόμαστε σε έναν πραγματικό διάδρομο, κυλιόμενο, σαν αυτούς που συναντάμε στα αεροδρόμια, σε πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα και στο ΜΕΤΡΟ. Εξυπηρετούν, συνήθως, πολύ κόσμο που πρέπει να καλύψει φορτωμένος με ψώνια ή βαλίτσες μεγάλες αποστάσεις, αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους.


Εδώ και τρία χρόνια, έχει κατασκευαστεί σε έναν ανηφορικό δρόμο της Λαμίας, ένας κυλιόμενος διάδρομος που ακόμη και οι ίδιοι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται για ποιο λόγο τοποθετήθηκε εκεί και πού εξυπηρετεί…


Ο Δήμος Λαμίας κατασκεύασε αυτό το… σουρεαλιστικής έμπνευσης κατασκεύασμα που τελικά δε χρησιμεύει πουθενά, εκτός από την… ανάδειξη έργων τέχνης με πολύ βαθιά νοήματα… τόσο βαθιά που χάνεται μέσα σε αυτά η ουσία της κατασκευής τους.


Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε, καταδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια ενός σπουδαίου μνημείου, που δυστυχώς έχει ένα πραγματικό και πρακτικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τους ηλικιωμένους αλλά ούτε τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.


Τι εννοούμε; Πριν από το διάδρομο υπάρχουν έξι σκαλοπάτια… ναι καλά διαβάσατε, σκαλοπάτια!


Και αν δε μας πιστεύετε, ορίστε και οι φωτογραφίες:



Αξιοπερίεργο είναι γιατί εδώ και τρία χρόνια κανείς δεν έχει ασχοληθεί για τη σωστή ανάπλαση του έργου; Ποιοι το ανέλαβαν και για ποιο λόγο δεν κατασκευάστηκε σωστά;


Μήπως είναι άραγε… άλλο ένα κατασκευαστικό επίτευγμα της Ελλάδας του 2010;


Η zougla.gr μίλησε με το δήμαρχο, κ. Κοτρονιά, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει επαρκώς σε επίμονες ερωτήσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «πιλοτικό πρόγραμμα».


Οι «πειραματισμοί» όμως του δημάρχου, όπως ο ίδιος ομολογεί, στοίχισαν στους δημότες της Λαμίας 60.000 – 100.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε κατασκευαστή για να εγκατασταθεί ένας ηλεκτρικός κυλιόμενος διάδρομος στη μέση του πουθενά, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αναπήρους.


O δήμαρχος παραδέχεται πως έγιναν κατασκευαστικά λάθη και πως και οι ίδιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το συγκεκριμένο έργο. 



(φωτ. εφημ. «Ημέρα»)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη