Το ιδανικό γεύμα για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά: Η συνταγή «διαμάντι» των διαιτολόγων

Το ιδανικό γεύμα για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά: Η συνταγή «διαμάντι» των διαιτολόγων

Ένα γεύμα που βοηθά στην καύση του σπλαχνικού λίπους χωρίς στερήσεις; Αυτή είναι η γευστική πρόταση των διατροφολόγων.

Το σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που αποθηκεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, γύρω από ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα έντερα.

Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και είναι πιο «ορατό», το σπλαχνικό λίπος δεν φαίνεται εύκολα αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε περιοριστικές ή ακραίες δίαιτες για να χάσετε αυτό το επίμονο λίπος. Οι διαιτολόγοι προτείνουν να επικεντρωθείτε σε γεύματα και σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά – ειδικά από φυτικές και ανεπεξέργαστες τροφές.

Ένα πιάτο με σολομό στο τηγάνι με μέλι και σκόρδο πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Είναι απλό, ισορροπημένο και τόσο γευστικό που δεν θα νιώθετε καν ότι είναι μέρος δίαιτας.

Δείτε πώς μπορεί να βοηθήσει:

Είναι Πλούσιο σε Φυτικές Ίνες

Μία μερίδα αυτού του πιάτου περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, χάρη σε έναν συνδυασμό μπρόκολου, πιπεριών, καρότων και καστανού ρυζιού.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους με διάφορους τρόπους, εξηγεί η Melissa Mitri, M.S., RD. Ο πρώτος είναι μέσω της μείωσης της φλεγμονής. «Επειδή το σπλαχνικό λίπος είναι από τη φύση του προφλεγμονώδες, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει αυτή την επίδραση», εξηγεί. Οι φυτικές ίνες από λαχανικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες: μία μελέτη συνέδεσε την αύξηση κατά 100 γραμμάρια στην ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με μείωση 1,6 εκατοστών στο σπλαχνικό λίπος των γυναικών.

«Οι φυτικές ίνες αυξάνουν παράλληλα τον κορεσμό, βοηθώντας σας να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά – κάτι που ενισχύει την απώλεια σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου και του σπλαχνικού», προσθέτει η Mitri. Επιπλέον, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Είναι Πλούσιο σε Πρωτεΐνη

Μία μερίδα από αυτή την νόστιμη συνταγή προσφέρει 37 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης. Η κατανάλωση πρωτεΐνης στα γεύματα υποστηρίζει την απώλεια σπλαχνικού λίπους με πολλούς τρόπους.

Πρώτα απ' όλα, βοηθά στην αποκατάσταση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία συχνά χάνεται κατά την απώλεια βάρους. «Όσο περισσότερη άλιπη μυϊκή μάζα έχετε με την πάροδο του χρόνου, τόσες περισσότερες θερμίδες καίτε καθημερινά και τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχετε να κάψετε σπλαχνικό λίπος αντί για μυς», λέει η Mitri. Επιπλέον, η πέψη και απορρόφηση της πρωτεΐνης απαιτεί περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, κάτι που σας δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στο κάψιμο θερμίδων.

Εκτός από τη διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα, «η πρωτεΐνη είναι και το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες, γεγονός που σας βοηθά να παραμείνετε σε θερμιδικό έλλειμμα ώστε να χάσετε σπλαχνικό λίπος», προσθέτει η Mitri.

Είναι Πλούσιο σε Ωμέγα-3 Λιπαρά

Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών DHA και EPA. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά ενδέχεται να προάγουν την απώλεια σπλαχνικού λίπους μέσω πολλών μηχανισμών. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα ωμέγα-3 αυξάνουν την καύση λίπους στο ήπαρ, στους μυς και στους λιπώδεις ιστούς, μειώνοντας τη συσσώρευσή του σε αυτές τις περιοχές.

Όπως και οι φυτικές ίνες, αυτά τα ωφέλιμα λιπαρά μπορεί να ενισχύσουν την απώλεια του λίπους στην κοιλιά καταπολεμώντας τη φλεγμονή.

«Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να υποστηρίξει τη μείωση του σπλαχνικού λίπους», λέει η Alexandria Hardy. Σε μια μικρής κλίμακας μελέτη, υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που ακολούθησαν πρόγραμμα απώλειας βάρους και κατανάλωναν καθημερινά 1.020 mg ωμέγα-3 μέσω συμπληρωμάτων για 12 εβδομάδες, έχασαν περισσότερο κοιλιακό λίπος απ' όσους έπαιρναν placebo.

Χρειάζεται μόνο ένα σκεύος

Για πολλούς, το πιο δύσκολο κομμάτι στο να ακολουθούν πιστά μια υγιεινή διατροφή είναι η αίσθηση ότι πρέπει να περνούν ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας.

Όμως τα γρήγορα, ισορροπημένα γεύματα, όπως αυτό, κάνουν πιο εύκολο το να παραμείνετε συνεπείς σε ένα πρόγραμμα διατροφής που στηρίζει την υγεία και την απώλεια σπλαχνικού λίπους.

Αυτό το γεύμα ενός σκέυους απαιτεί μόλις 20 λεπτά για προετοιμασία και στη συνέχεια ολοκληρώνεται στον φούρνο – μια εύκολη, υγιεινή επιλογή για τις καθημερινές. Αυτό σημαίνει ότι σας μένει περισσότερος χρόνος για άλλες ωφέλιμες συνήθειες, όπως ένας ζωηρός περίπατος. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να έχετε πλύνει και κόψει τα λαχανικά από πριν ώστε το φαγητό να ετοιμαστεί ακόμη πιο γρήγορα.

Τα υλικά για το πιο θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα

1½ κουταλιά της σούπας μέλι

6 μέτριες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες (περίπου 2½ κουταλάκια του γλυκού), χωρισμένες

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 φιλέτα σολομού (χωρίς πέτσα, 140 γρ. το καθένα, πάχους περίπου 2,5 εκ.), σκουπισμένα με χαρτί

4 φλιτζάνια μπρόκολο, κομμένο σε μπουκίτσες περίπου 2,5 εκ.

1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους (περίπου 1 φλιτζάνι)

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες (περίπου ¾ φλιτζανιού), συν επιπλέον για το γαρνίρισμα

1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες (περίπου ⅔ φλιτζανιού)

¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο

2½ κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι ρυζιού

1 συσκευασία (250 γρ.) καστανό ρύζι

¼ φλιτζανιού ανάλατος ζωμός κοτόπουλου

Η συνταγή

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
    Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε καλά 1½ κουταλιά σούπας μέλι και το τριμμένο σκόρδο.
  • Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείψτε την επάνω πλευρά από τα 4 φιλέτα σολομού με 1½ κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα μελιού-σκόρδου. Κρατήστε το υπόλοιπο μείγμα στην άκρη.
  • Τοποθετήστε τον σολομό στο ζεστό τηγάνι, με την πλευρά του μελιού προς τα κάτω, και ψήστε χωρίς να τον μετακινείτε μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα, περίπου 1–2 λεπτά. Βγάλτε τα φιλέτα σε ένα πιάτο, με την ροδισμένη πλευρά προς τα πάνω. Μην καθαρίσετε το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε:

  • 4 φλιτζάνια μπρόκολο,
  • την πιπεριά,
  • τα φρέσκα κρεμμυδάκια,
  • το καρότο,
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι,
  • ¼ κουταλάκι αλάτι,
  • και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι σκόρδο.

Μαγειρέψτε ανακατεύοντας συχνά σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.

  • Προσθέστε στο τηγάνι 2½ κουταλιές σάλτσα σόγιας, 1 κουταλιά ξίδι ρυζιού και ξύστε τον πάτο του τηγανιού για να μαζέψετε ό,τι έχει κολλήσει.

Έπειτα ρίξτε:

  • 1 πακέτο καστανό ρύζι (προμαγειρεμένο)
  • και ¼ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου.

Βάλτε το τηγάνι στον φούρνο χωρίς καπάκι και ψήστε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο.

  • Βγάλτε το τηγάνι από τον φούρνο. Αλείψτε τις επάνω και πλαϊνές πλευρές των φιλέτων σολομού με το υπόλοιπο μείγμα μελιού-σκόρδου και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι αλάτι. Τοποθετήστε τα φιλέτα πάνω από τα λαχανικά, με την ροδισμένη πλευρά προς τα πάνω.
  • Ξαναβάλτε το τηγάνι στον φούρνο και ψήστε για άλλα 6–8 λεπτά, μέχρι ένα θερμόμετρο να δείξει περίπου 49°C στο πιο χοντρό σημείο του σολομού.
  • Γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι, αν θέλετε, και σερβίρετε.
#ΛΙΠΟΣ #ΚΟΙΛΙΑ #ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΣΥΝΤΑΓΗ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/ZMcNK2I
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη