
Συγκεκριμένες τροφές - από τα ψάρια και τα λαχανικά μέχρι το κόκκινο κρέας και τα καρυκεύματα - μπορούν να αλλοιώσουν αισθητά την προσωπική μας μυρωδιά.
Η μυρωδιά του σώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - από τη γενετική και τη διατροφή έως ορμονικές αλλαγές, υγιεινή, αλλά και φάρμακα ή παθήσεις.
Η μυρωδιά δεν προέρχεται από τον ιδρώτα καθαυτό (που είναι άοσμος), αλλά από τη διάσπαση του ιδρώτα από βακτήρια στο δέρμα.
Πολλές τροφές (και όχι μόνο... το σκόρδο) μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που μυρίζει κάποιος - αλλά υπάρχουν παράλληλα και τρόποι να μετριαστούν οι επιδράσεις, εξηγούν οι ειδικοί.
«Ορισμένες τροφές επηρεάζουν περισσότερο την οσμή του σώματος από άλλες», σημειώνει η διατροφολόγος Erin Palinski-Wade από το Νιου Τζέρσεϊ στο Fox News Digital. Η έρευνα δείχνει ότι η μυρωδιά του σώματος επηρεάζεται από τα βακτήρια του δέρματος κάθε ατόμου και το πώς αυτά διασπούν τον ιδρώτα.
Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες κοινές τροφές που μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά κάποιου.
Όλοι γνωρίζουμε, ας πούμε, τη «ψαρίσια» μυρωδιά των θαλασσινών, η οποία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει μια ομάδα ανθρώπων. Υπό προϋποθέσεις μπορεί ένα υποπροϊόν των θαλασσινών που ονομάζεται χολίνη να μετατραπεί σε μια ένωση με ψαρίσια οσμή που λέγεται τριμεθυλαμίνη. Αυτή η ένωση ταξιδεύει σε όλο το σώμα και απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής και του δέρματος.
Άτομα με αυτήν την πάθηση, που ονομάζεται τριμεθυλαμινοουρία, μπορεί επίσης να εκπέμπουν ψαρίσια οσμή μετά την κατανάλωση άλλων τροφών - όπως φασόλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, φιστίκια και προϊόντα σόγιας.
«Αλλά αυτή η εξαιρετικά σπάνια πάθηση επηρεάζει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα, και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ψάρι χωρίς πρόβλημα», αναφέρει η ιστοσελίδα της Cleveland Clinic.
Από την άλλη πλευρά, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να προκαλέσουν οσμή όταν απελευθερώνουν θειικό οξύ. Η μυρωδιά αυτή ενισχύεται από τον ιδρώτα και την αναπνοή.
«Ορισμένα πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μυρωδιά του σώματος λόγω των θειούχων ενώσεων και των συγκεκριμένων μεταβολιτών που περιέχουν», προσθέτει η Palinski-Wade στο Fox News Digital. «Όταν απελευθερώνονται, αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος, προκαλώντας συγκεκριμένες οσμές».
Η Cleveland Clinic σημειώνει ότι καρυκεύματα όπως το κάρι και το κύμινο περιέχουν «πτητικές ενώσεις» που απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνονται μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, «οδηγώντας σε μια διακριτή οσμή».
Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μυρωδιά του σώματος, σύμφωνα με την Palinski-Wade. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να απελευθερώσει άοσμες πρωτεΐνες μέσω του ιδρώτα, αλλά όταν έρθουν σε επαφή με τα βακτήρια του δέρματος, η οσμή μπορεί να ενταθεί.
Σημειώνεται πως δεν θα αναπτύξουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες μυρωδιές, καθώς οι γενετικές διαφορές επηρεάζουν τον τύπο και την ένταση των οσμών που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.
Την ίδια ώρα, ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή πρόληψη της μυρωδιάς του σώματος, σύμφωνα με την Palinski-Wade.
«Μπορείτε να βελτιώσετε τη μυρωδιά του σώματος μειώνοντας τις τροφές πλούσιες σε θείο, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας ή τις υπερβολικά πικάντικες τροφές και αυξάνοντας την κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών», συμβουλεύει.
Τροφές όπως τα μήλα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το γιαούρτι και το πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ενώσεων που προκαλούν οσμές και να υποστηρίξουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις δυσάρεστες οσμές του σώματος.
Πέρα από τη διατροφή, βέβαια, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιωθεί συνολικά η μυρωδιά του σώματος είναι το τακτικό μπάνιο. Η χρήση αντιβακτηριακού σαπουνιού και η επιλογή διαπνεόντων υφασμάτων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά.
«Η επαρκής ενυδάτωση και η υποστήριξη του μεταβολικού συστήματος μέσω ποιοτικού ύπνου, μείωσης του άγχους και σωματικής δραστηριότητας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής μυρωδιάς του σώματος», πρόσθεσε η Palinski-Wade.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/T78PEx4
via IFTTT