
Γαλακτοκομικά με μεγάλη διατροφική αξία και ελάχιστη ζάχαρη.
Η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης είναι ένας από τους βασικούς στόχους μιας ισορροπημένης διατροφής - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πείτε αντίο στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αντίθετα, μπορείτε να απολαύσετε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γαλακτοκομικά με ελάχιστη ή καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς να στερηθείτε γεύση ή ευεργετικά συστατικά όπως το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες.
Παρακάτω παρουσιάζονται έξι γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία — όπως τα προτείνουν οι ειδικοί.
1. Απλό Ελληνικό Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιδιώκουν αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Το άπαχο ή χαμηλό σε λιπαρά, απλό στραγγιστό γιαούρτι παρέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 5 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης (λακτόζης) ανά 150 γραμμάρια.
Είναι ιδανικό για το πρωινό ή το σνακ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτική στη ξινή κρέμα. Επίσης, περιέχει προβιοτικά που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου.
Tip: Συνδυάστε το με φρέσκα φρούτα για φυσική γλυκύτητα και επιπλέον φυτικές ίνες.
2. Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε προβιοτικά και πρωτεΐνες. Περιέχει περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά φλιτζάνι. Οι αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος.
Tip: Καταναλώστε το ως ρόφημα ή προσθέστε το σε smoothies για φυσική ενίσχυση.
3. Τυρί Cottage
Πρόκειται για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης (24 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και περιέχει μόνο 9 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης. Το τυρί cottage είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.
Tip: Συνδυάστε το με φρούτα ή ντομάτα και πιπέρι για μια υγιεινή επιλογή.
4. Γάλα (Χαμηλών Λιπαρών)
Ένα ποτήρι γάλα 1% περιέχει περίπου 12 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης (λακτόζης) και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι γεμάτο με ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο – όλα σημαντικά για την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Tip: Προτιμήστε άοσμο γάλα αντί για αρωματισμένες ή σοκολατούχες εκδοχές.
5. Τυρί Ρικότα
Η ρικότα είναι φυσικά χαμηλή σε ζάχαρη και πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Μισό φλιτζάνι ρικότα με χαμηλά λιπαρά προσφέρει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 6 γραμμάρια ζάχαρης.
Tip: Χρησιμοποιήστε τη σε ζυμαρικά, ομελέτες ή ως επικάλυψη σε φρούτα.
6. Σκληρά Τυριά (π.χ. Παρμεζάνα, Τσένταρ)
Τα σκληρά τυριά έχουν ελάχιστη ή μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αφού κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης η λακτόζη διασπάται. Ένα μικρό κομμάτι παρμεζάνας (28 γρ.) περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0 γραμμάρια ζάχαρης.
Tip: Χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες, ομελέτες ή ως σνακ με λίγα κράκερ.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/FmgRKEI
via IFTTT