«Κακή» Χοληστερίνη: Η απλή διατροφική αλλαγή που την μειώνει, σύμφωνα με καρδιολόγους

pexels NastyaSensei

Αν και δεν είναι πανάκεια, η σόγια μπορεί να αποτελέσει ένα απλό αλλά ισχυρό όπλο στη μάχη ενάντια στην κακή χοληστερόλη.

Η υψηλή χοληστερίνη εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα — μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδιαίτερα η LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να αυξηθεί ταχύτατα χωρίς προειδοποίηση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιακή νόσο.

Παρά τις καθημερινές διατροφικές προκλήσεις, όπως η επιθυμία για λιπαρά φαγητά ή γλυκά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν απλές και αποτελεσματικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στο πιάτο μας. Μία από αυτές είναι η αντικατάσταση ορισμένων ζωικών προϊόντων με σόγια και παράγωγά της.

Η Δύναμη της Σόγιας στην Υγεία της Καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης κατά 3% έως 4%. Αυτό καθιστά τη σόγια μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να προλάβουν ή να μειώσουν καρδιολογικούς κινδύνους. Η Δρ. Jayne Morgan από την Piedmont Healthcare επιβεβαιώνει ότι η σόγια έχει τη δυνατότητα να μειώνει την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την LDL, προσφέροντας ένα πιο υγιές καρδιοαγγειακό προφίλ.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός HeartUK ενισχύει αυτήν την άποψη, δηλώνοντας ότι τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ περιέχουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Έτσι, μπορούν να αντικαταστήσουν ιδανικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη όπως το κόκκινο κρέας, η πλήρης κρέμα γάλακτος και τα επεξεργασμένα σνακ.

Πρακτικές Συμβουλές για την Ενσωμάτωση της Σόγιας στη Διατροφή

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε περίπου τρεις μερίδες σόγιας την ημέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με:

  • Ένα ποτήρι (250ml) γάλα σόγιας στον καφέ ή το πρωινό
  • Μια μερίδα edamame ως σνακ ή συνοδευτικό
  • Χρήση τόφου ή κιμά σόγιας σε κύρια γεύματα

Τι Λένε οι Διαιτολόγοι;

Η Victoria Taylor, διαιτολόγος του British Heart Foundation, τονίζει ότι παρότι τα στοιχεία υπέρ της σόγιας είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περισσότερη επιστημονική τεκμηρίωση. Όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν επιβεβαίωσε με συνέπεια την επίδραση της σόγιας στη μείωση της χοληστερόλης. Παρ' όλα αυτά, τα φασόλια σόγιας παραμένουν μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά.

#ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ #ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΤΡΟΦΙΜΑ #ΜΕΙΩΣΗ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/jk2aT5N
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη