
Ο Τραμπ προτιμά την Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αντί σιρόπι καλαμποκιού - Οι ειδικοί συγκρίνουν...
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Coca-Cola συμφώνησε να χρησιμοποιήσει ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στην κλασική εκδοχή του αναψυκτικού της στις ΗΠΑ, που σήμερα χρησιμοποιεί ως γλυκαντικό το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε την έκδοση της Coke με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο «απλά καλύτερη»!
Ωστόσο, είναι κάποια από τις δύο εκδοχές πιο υγιεινή;
Αν και υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ των δύο γλυκαντικών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι καμία δεν είναι καλή όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
«Παρά τις μικρές διαφορές στη χημική δομή και τον μεταβολισμό, τόσο η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο όσο και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, ειδικά με τη μορφή ποτών με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά», δήλωσε η διατολόγος Avery Zenker στο CBS News.
Όπως εξήγησε, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι σχεδόν 100% σακχαρόζη, η οποία αποτελείται από περίπου 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη - δύο διαφορετικές μορφές σακχάρων. Είναι «ουσιαστικά ίδια με την επιτραπέζια ζάχαρη», είπε. Η πιο κοινή μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη περιέχει 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη.
Η φρουκτόζη αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον οργανισμό σε σχέση με άλλα σάκχαρα όπως η γλυκόζη, οπότε η υψηλότερη ποσότητα φρουκτόζης προβληματίζει ορισμένους ειδικούς.
«Η έκθεσή μας σε αυξημένη ποσότητα φρουκτόζης (σιρόπι καλαμποκιού) συνδέεται με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, αυξημένη όρεξη και ηπατική νόσο», δήλωσε η Hope Barkoukis, διαιτολόγος και πρόεδρος του τμήματος διατροφής στο Case Western Reserve University.
«Το σιρόπι καλαμποκιού προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα για γλυκύτητα και είναι σχετικά πιο εύκολο να αποκτηθεί, φθηνό και παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στα προϊόντα στα οποία προστίθεται», δήλωσε η Adrianne Kartholl, διαιτολόγος και υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο Parkview Health.
«Από την άλλη, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ναι μεν έχει υποστεί επεξεργασία, ωστόσο είναι λιγότερη σε σχέση με το σιρόπι καλαμποκιού», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, έχουν παρόμοιο, υψηλό, γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα με τον ίδιο τρόπο, και έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων (περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο)», δήλωσε η Zenker.
Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι μεταβολικές και καρδιαγγειακές επιπτώσεις τους είναι παρόμοιες.
Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι τόσο το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη όσο και η σακχαρόζη έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στο βάρος και στους δείκτες σύστασης σώματος, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας μέσης, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της μάζας λίπους. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης παρόμοιες επιπτώσεις στη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν ότι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε σύγκριση με τη σακχαρόζη.
«Οτιδήποτε στη διατροφή μας αυξάνει τη συνολική φλεγμονή είναι πολύ ανησυχητικό, επειδή η φλεγμονή σχετίζεται με πολλές μεταβολικές ασθένειες», δήλωσε η Barkoukis.
Όσον αφορά την υγεία των δοντιών, ο Dr. Sandip Sachar, οδοντίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο CBS News ότι «κανένα από τα δύο δεν είναι σημαντικά "λιγότερο κακό" όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης οδοντικών κοιλοτήτων».
«Ο αντίκτυπός τους στη στοματική υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος», πρόσθεσε ο Sachar.
Με πληροφορίες από CBSNews
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/385pCtk
via IFTTT