Πώς να φτιάξω πατάτες σε λιγότερο από 10 λεπτά - Τα 3 «κόλπα»

Πώς να φτιάξω πατάτες σε λιγότερο από 10 λεπτά - Τα 3 «κόλπα»

Διατροφικά, η πατάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που δίνουν ενέργεια, ενώ περιέχει βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, και μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο.

Η πατάτα είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα τρόφιμα στον κόσμο.

Καλλιεργείται εδώ και αιώνες και αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες. Η προέλευσή της είναι από τη Νότια Αμερική, κυρίως από το Περού και τη Βολιβία, όπου καλλιεργούνταν από τους Ίνκας. Στην Ευρώπη ήρθε τον 16ο αιώνα και γρήγορα έγινε πολύτιμη τροφή, αφού μπορεί να φυτευτεί εύκολα, να αποθηκευτεί για καιρό και να θρέψει μεγάλους πληθυσμούς.

Διατροφικά, η πατάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που δίνουν ενέργεια, ενώ περιέχει βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, και μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Αν και πολλοί προτιμούν τις τηγανητές πατάτες, στην πραγματικότητα μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους: βραστή, ψητή, στον φούρνο, πουρές ή ακόμα και σε σούπες. Ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει και τη θρεπτική της αξία. Για παράδειγμα, η ψητή πατάτα διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την τηγανητή.

Η πατάτα έχει επίσης, ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Σε κάθε χώρα υπάρχουν παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται σε αυτήν, από τις πατάτες ογκρατέν της Γαλλίας έως τις τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν σχεδόν κάθε φαγητό. Είναι μια τροφή απλή, οικονομική και ταυτόχρονα πολύτιμη, που δύσκολα λείπει από το τραπέζι μας.

Η κλασική πατάταστον φούρνο θέλει τουλάχιστον 40 με 60 λεπτά για να γίνει σωστά. Σε λιγότερο από 10 λεπτά, μόνο με τον κανονικό φούρνο δεν προλαβαίνει να ψηθεί. Υπάρχουν όμως, μερικά «κόλπα» για να την κάνεις πολύ πιο γρήγορα:

  • Στον φούρνο μικροκυμάτων: Πλύνε καλά την πατάτα και τρύπησέ την με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Βάλε την πατάτα σε πιάτο και μαγείρεψέ την στον φούρνο μικροκυμάτων (5 με 7 λεπτά για μεσαίου μεγέθους πατάτα, γυρνώντας τη στη μέση). Αν θέλεις τραγανή φλούδα, βάλε την μετά για 2 με 3 λεπτά στο γκριλ του φούρνου ή στην τοστιέρα.
  • Σε φέτες (πιο γρήγορα): Κόψε την πατάτα σε λεπτές ροδέλες ή κυβάκια. Βάλε τις στο μικροκύμα με λίγο νερό σε πιάτο σκεπασμένο (3 με 5 λεπτά). Ρίξε λίγο λάδι, αλάτι, ρίγανη/πάπρικα και βάλε τις στο φούρνο στο γκριλ για άλλα 3 με 4 λεπτά να ροδίσουν.
  • Στο air fryer: Κόψε σε κυβάκια ή φέτες, ράντισε με λάδι και αλάτι. Ψήσε στους 200°C για 8 με 10 λεπτά. Γίνονται τραγανές σαν τηγανητές.

Πηγή Food

#ΠΑΤΑΤΑ #ΦΟΥΡΝΟΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/lQFfsvt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη