Σενάρια αποχώρησης από τη σύγκρουση με το Ιράν επεξεργάζεται ο Τραμπ...


Σενάρια αποχώρησης από τη σύγκρουση με το Ιράν επεξεργάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους New York Times. Ωστόσο οι βασικοί στόχοι της αμερικανικής στρατηγικής παραμένουν ανεκπλήρωτοι.
Έπειτα από τρεις εβδομάδες πολεμικών επιχειρήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να αναζητά «έξοδο» από το Ιράν, μιλώντας για πιθανή «σταδιακή αποκλιμάκωση» των στρατιωτικών ενεργειών, σημειώνουν οι NYT. Ωστόσο, η εικόνα παραμένει θολή, καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις του κινούνται σε αντικρουόμενες κατευθύνσεις.
Από τη μία πλευρά, ο Τραμπ διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ «καταστρέφουν» τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, απορρίπτοντας την ιδέα κατάπαυσης του πυρός. Από την άλλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «πλησιάζουν στην επίτευξη των στόχων τους».
Ωστόσο, η λίστα αυτών των στόχων φαίνεται να έχει αλλάξει. Η ανατροπή του καθεστώτος ή η εξουδετέρωση των Φρουρών της Επανάστασης δεν αναφέρονται πλέον ρητά, ενώ η ρητορική περί «παράδοσης» της Τεχεράνης έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.
Αγορές και ενέργεια στο επίκεντρο
Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις του πολέμου γίνονται ολοένα και πιο ορατές στην παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές των καυσίμων κινούνται ανοδικά, με τη μέση τιμή βενζίνης στις ΗΠΑ να πλησιάζει τα 4 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ το Brent έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαταραχή στην προσφορά πετρελαίου στα χρονικά, καθώς η ένταση στον Περσικό Κόλπο και οι απειλές για τα Στενά του Ορμούζ διατηρούν υψηλό το ρίσκο.
Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές, η Ουάσιγκτον έχει ήδη κινηθεί προς την απελευθέρωση αποθεμάτων, αλλά και την έμμεση επανεισαγωγή ρωσικού και ιρανικού πετρελαίου στην αγορά – μια επιλογή που αναδεικνύει τα στρατηγικά διλήμματα της σύγκρουσης.
Απρόβλεπτη η αντίδραση του Ιράν
Παρά τα ισχυρά πλήγματα που έχουν δεχθεί στρατιωτικές και πυρηνικές υποδομές, το ιρανικό καθεστώς παραμένει όρθιο, χωρίς ενδείξεις εσωτερικής κατάρρευσης, όπως επισημαίνουν οι NYT. Οι προσδοκίες για αποστασίες ή λαϊκή εξέγερση δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει να αξιοποιεί την αστάθεια στις αγορές ως βασικό μοχλό πίεσης.
Η απειλή για τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο και η πιθανότητα παρεμπόδισης της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την εξέλιξη της κρίσης.
Το «νέα δόγμα Τραμπ» και οι σύμμαχοι
Παράλληλα, ο Τραμπ φαίνεται να μεταθέτει μέρος της ευθύνης στους συμμάχους, καλώντας άλλες χώρες να αναλάβουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. «Οι άλλοι θα πρέπει να το διαχειριστούν», διεμήνυσε, σηματοδοτώντας μια νέα προσέγγιση στην αμερικανική στρατηγική.
Ωστόσο, η ανάγκη για διεθνή στήριξη προκύπτει πλέον ως αναγκαιότητα, καθώς η σύγκρουση αποδεικνύεται πιο σύνθετη και μακροχρόνια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Χωρίς καθαρό τέλος στον ορίζοντα
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να παρουσιάσει την εμπλοκή ως μια «σύντομη επιχείρηση», τα δεδομένα στο πεδίο και στην οικονομία υποδεικνύουν το αντίθετο. Το Ιράν δεν έχει υποχωρήσει, οι αγορές παραμένουν σε αναταραχή και οι σύμμαχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν ο Τραμπ θα επιλέξει την έξοδο, αλλά και ποιο θα είναι το τίμημα μιας σύγκρουσης που ήδη δείχνει να αφήνει βαθύ και διαρκές αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή.


from PRESS-GR | Ειδήσεις, Αποκαλύψεις και Σχόλια Χωρίς Φίλτρο https://ift.tt/F9Gdh06
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη