ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΠ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ


Αν και το «ακτινίδιο Σπερχειού» αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1993, κινδύνευσε να χάσει τον… τίτλο του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν αξιοποιήθηκε εμπορικά. Ωστόσο, σήμερα, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ακτινιδίου ως Π.Ο.Π., ένα συσκευαστήριο στην Καρυά Φθιώτιδας πιστοποιήθηκε από τον Agrocert, ως κατάλληλο να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τη χρήση της ονομασίας «Ακτινίδιο Σπερχειού Π.Ο.Π.». Γίνεται δε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργειά του και να προωθηθεί ως ένα δυναμικό προϊόν. Παρόλα αυτά τα προβλήματα παραμένουν πολλά αφού το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει γίνει γνωστό στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό αλλά ούτε και στο εξωτερικό ενώ η οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών στην χώρα μας επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση. Όσον αφορά γενικά την αγορά ακτινιδίου αυτό το διάστημα – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Για την προσπάθεια που γίνεται στο θέμα του ΠΟΠ ακτινιδίου Σπερχειού, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Μάκη Κωνσταντόπουλο, υπεύθυνο της εταιρείας «Sperchios Kiwi Κωνσταντοπούλου», που έχει αναλάβει αποκλειστικά την τυποποίηση και διακίνηση του προϊόντος και συνεργάζεται με μια Ομάδα Παραγωγών οι οποίοι καλλιεργούν στην κοιλάδα του Σπερχειού.

Πιστοποίηση
«Το προϊόν της περιοχής έχει αναγνωριστεί από πολύ παλιότερα ως ΠΟΠ αλλά δεν υπήρχε ένας φορέας προκειμένου να υλοποιήσει την διαδικασία, ένας συνεταιρισμός δηλαδή. Εμείς σαν ατομική επιχείρηση το αξιοποιήσαμε και πέρσι μπήκαμε στην διαδικασία αυτή. Κάναμε αίτηση στον Agrocert, υποβληθήκαμε σε ελέγχους και ενταχθήκαμε στο σύστημα ελέγχου του Agrocert, μαζί με κάποιους παραγωγούς την παραγωγή των οποίων διαχειριζόμαστε και φτάνει περίπου τους 500 τόνους τα οποία διοχετεύουμε στην ελληνική αγορά. Όσον αφορά το θέμα των εξαγωγών αυτό που πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον διότι δεν γνωρίζουν το προϊόν. Χρειάζεται συνεπώς διαφήμιση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», μας ενημερώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Τιμή
Σε ερώτησή μας για την τιμή του προϊόντος, ο κ. Κωνσταντόπουλός μας αναφέρει: «Επειδή είναι ΠΟΠ, τα ακτινίδια του Σπερχειού τα αγοράζουμε ακριβότερα από τους παραγωγούς σε σχέση με τα ακτινίδια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φέτος για παράδειγμα ενώ η μέση τιμή των συμβατικών ήταν περίπου στα 30 λεπτά/κιλό, εμείς πληρώσαμε τους παραγωγούς περίπου στα 40 λεπτά/κιλό και σε μεμονωμένες περιπτώσεις (προϊόντων πολύ καλής ποιότητας) και λίγο παραπάνω».
Και προσθέτει: «Η συγκομιδή γίνεται όπως είναι γνωστό κατόπιν μετρήσεων και μετά την απαραίτητη άδεια από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές πάντως η περίοδος έναρξης είναι η 15η Οκτωβρίου και ολοκληρώνουμε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου».

Χαρακτηριστικά
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν την διαφορά στα ΠΟΠ ακτινίδια Σπερχειού σε σχέση με τα υπόλοιπα που καλλιεργούνται; «Το ακτινίδιο Σπερχειού συνδυάζει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά καλύτερα από τα άλλα σε ότι αφορά την γεύση, τη συντηρησιμότητα και το χρώμα της σάρκας (είναι πιο πράσινα)», μας αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Δυσκολίες
Τέλος ο υπεύθυνος της εταιρείας «Sperchios Kiwi Κωνσταντοπούλου» μας μίλησε για τις δυσκολίες σε αυτή την προσπάθεια. «Τα δύο χρόνια που προσπαθούμε, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Όταν ακούμε ότι θα ξεκινήσουν να πουλάνε ακτινίδια στους δρόμους όπως τις πατάτες τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα την στιγμή μάλιστα που εμείς είμαστε κάτω από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο πρέπει να τηρήσουμε», μας λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Οι συσκευασίες μας είναι σε χαρτοκιβώτια των 9 κιλών και μονόσειρα των 3 κιλών. Στην κοιλάδα του Σπερχειού καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα ενδεχομένως και παραπάνω. Ενώ η συγκομιδή ίσως να ξεπερνάει τα 3 εκατ. κιλά».

Η αγορά
Θέλοντας να καταγράψουμε γενικά πως κινείται η αγορά ακτινιδίου αυτό το διάστημα επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημήτριο Μανώση, πρόεδρο της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μανώση: «Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά όχι όπως θα έπρεπε. Αυτό το διάστημα σχεδόν τελειώνουν τα ακτινίδια στους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης και οι τιμές δεν βελτιώθηκαν αισθητά αφού άλλες χρονιές αυτή την περίοδο ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Πολύ χαλαρή είναι και η αγορά της Ρωσίας η οποία αποτελεί την παραδοσιακή αγορά της Ελλάδας».

φωτο: zach dischner

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

www.agrotypos.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου