''ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΙΝΙΑΝΩΝ'' ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΘΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ) 29/03/2017

Ζαχαρίας Αινιάν ο γενάρχης των Αινιάνων .

Φίλες και φίλοι την Τέταρτη 29-3-17 στις 19.30 στα πλαίσια της γιορτής του Φθιωτικού Βιβλίου που οργανώνει ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων έχω την τιμή και χαρά να σας καλέσω στην παρουσίαση του γενεαλογικού δέντρου των Αινιάνων.

Οι Αινιάνες υπήρξαν μια από τις πνευματικότερες και πιο καλλιεργημένες οικογένειες της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Η πνευματική ιστορία των Αινιάνων ξεκίνησε από την εποχή που στην πατρίδα μας τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Οι Αινιάνες σαν οικογένεια δεν ηταν γόνοι καμιάς μεγάλης Βυζαντινής οικογένειας, αλλα ούτε έφεραν τίτλους ευγενείας. Ηταν μια φτωχή αγροτική οικογένεια από το ορεινό Μαυρίλο Φθιώτιδος που η αγάπη τους για τα γράμματα και την πατρίδα τους οδήγησαν στην δόξα και την αιωνιότητα.

Γενάρχης , της οικογένειας υπήρξε ο λόγιος Ζαχαρίας Αινιάν ( Παπά-Ζαχαρίας ), Φιλικός από το Μαυρίλο Τυμφρηστού (περί το 1750-Υπατη 1835) ήταν ιερέας και διδάσκαλος , πήρε μέρος στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν.
Ο Ζαχαρίας μαθήτευσε στα Άγραφα και στο Καρπενήσι σε σχολές που είχαν ιδρύσει μαθητές του Αναστασίου Γορδίου και Ευγενίου Γιανούλη, αργότερα δίδαξε στο Μαυρίλο και στην Υπάτη. Παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Γεώργιο, την Δέσπω ,και τον Δημήτριο, και τον Χριστόδουλο.

Αινιάνων 6
Στην αρχαία αγορά κάτω απο την Δημοτική πινακοθήκη Λαμίας

www.facebook.com/events/1307190252684073

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη