Ποια μνημεία στην Αμφίκλεια πρέπει να συντηρηθούν άμεσα γιατί κινδυνεύουν?


ΠΟΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΎΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΎΟΥΝ

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αμφίκλεια ,μέχρι τα 17 μου χρόνια.

Μετά συνέχισα να ανεβαίνω όσο πιο συχνά μπορούσα.

Αγαπώ αυτόν τον τόπο, όπως όλοι μας.

Θα πρέπει όμως να τον βοηθάμε να αναπτυχθεί, να μην αλλοιωθεί και να συντηρηθούν όλες οι ομορφιές του, φυσικές και τεχνητές.

Δουλεύω σε ένα σχολείο του Δημοσίου και συχνά μας έρχονται έγγραφα , όπου προτείνουν στους μαθητές μας, να επισκεφτούν αξιόλογα μέρη στην Ελλάδα, τα οποία είναι πολλές φορές πολύ μικρότερης ομορφιάς και ενδιαφέροντος από του Δαδιού και της γύρω περιοχής μας.

Εάν αναπτυχθεί η περιοχή μας, τότε  πολλά σχολεία της Αθήνας και άλλων περιοχών  θα μπορούν να επισκέπτονται το όμορφο χωριό μας και τις γύρω περιοχές μας, σε μονοήμερες εκδρομές. Έτσι εάν τον γνωρίσουν και τον αγαπήσουν τον τόπο μας μπορεί  να τον επισκέπτονται και μετά τα σχολικά τους χρόνια σαν ένας τουριστικός προορισμός.

Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να επιτευχτεί αυτός ο στόχος.

 Όταν πριν από μερικά χρόνια, έκανα κάποιες προτάσεις σε ένα συγχωριανό μας, αυτός μου είπε και πολύ σωστά : ¨Εάν θέλεις να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, έλα στο χωριό να βοηθήσεις¨ και είχε απόλυτο δίκαιο.

Δεν μπορεί να καθόμαστε στην Αθήνα ή όπου αλλού μακριά και να έχουμε μόνο άποψη.



Ι) Πριν από χρόνια, πριν γκρεμιστεί το πετρόκτιστο  γεφύρι κοντά στο σταθμό της Σουβάλας πέρναγα συχνά από εκεί και έβλεπα ότι η βάση του είχε διαβρωθεί από το νερό.

Πήγα και το ανέφερα στους υπεύθυνους και μου είπαν: ¨Το γνωρίζουν το θέμα, αλλά είναι δύο υπηρεσίες που εμπλέκονται και δεν μπορούν να συντονιστούν.¨

Το γεφύρι έπεσε μέχρι να συντονιστούν οι δύο υπηρεσίες.


ΙΙ)  Όλοι μας όσοι έχουμε πάει Γυμνάσιο-Λύκειο βλέπαμε κάθε πρωί , το όμορφο εκκλησάκι της 
Αγίας Τριάδος, που είναι πάνω από το Γυμνάσιο-Λύκειο. Φυσικά όλοι το βλέπουμε και σήμερα άλλος λίγο, άλλος πολύ.

Με το σεισμό της Δρυμαίας το 2013  έπαθε μεγάλες ζημιές και είναι έτοιμο να γκρεμιστεί, με ένα δεύτερο μικρότερης έντασης. Όταν μπαίνεις στο εσωτερικό του οι τοίχοι έχουν μεγάλες ρωγμές και βλέπεις έξω.

Για να μπορέσει να επισκευαστεί θέλει 20.000€. Πιστεύω ότι όλοι μας (από Καστέλλια μέχρι Ελάτεια) που περάσαμε από το σχολείο και όλοι οι απανταχού  Δαδιώτες με ένα μικρό ποσό ο καθένας μας να μπορέσουν να βρεθούν τα χρήματα και να σωθεί το εκκλησάκι.

Για να μην πούμε πάλι: ¨οι υπηρεσίες το γνώριζαν, αλλά  άργησαν¨ και μετά βλέπουμε ένα γκρεμισμένο εκκλησάκι, με ένα σωρό πέτρες, γιατί ίσως αύριο να είναι πολύ αργά.


ΙΙΙ) Το καλοκαίρι είχα πάει στα Βερτζανά  για να μαζέψω ρίγανη και μέσα σε ένα σωρό από πέτρες, είδα έναν πανέμορφο κίονα, πρέπει να έχει 20 έδρες περίπου, κάτω από ένα μικρό τρούλο και φαινόταν σαν να έλειπε το κιονόκρανο.

Αμέσως έβγαλα φωτογραφίες και της πήγα στην Αρχαιολογική υπηρεσία στη Λαμία και τις κατέθεσα. 

Μετά από λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε ο υπεύθυνος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και μου είπε ότι :  ¨ Όλα είναι γνωστά στην υπηρεσία και ότι είναι η βάση ή η οροφή ενός κτίσματος¨

Ίσως εκεί να βρίσκεται ένα αρχαίο νεκροταφείο του είπα.

Μου απάντησε ότι  είναι γνωστά όλα αυτά, αλλά η περιοχή είναι μεγάλη και κάνουν ότι μπορούν.

Θα πρέπει εάν είναι δυνατόν να τα αναδείξουμε και να τα προστατεύσουμε γιατί ίσως υπάρχουν θησαυροί ανεκτίμητης αξίας στην περιοχή και ίσως στο μέλλον η περιοχή να γίνει ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Ακούγεται ότι έχουν αρχίσει κάποιες παράνομες ανασκαφές.

IV) Κοντά στο σταθμό της Σουβάλας υπήρχε ένα εργαστήριο ¨του Σκεπετάρα¨ που έφτιαχνε τα κεραμίδια του χωριού. Όταν ήμουν μικρός πήγαινα και τον θαύμαζα πως έπαιρνε το χώμα και έφτιαχνε αυτά τα μεγάλα και ωραία κεραμίδια.

Τώρα αυτό είναι γκρεμισμένο και εγκαταλελειμμένο. Ίσως με μια ανακαίνιση από τον ιδιοκτήτη ή κάποιον φορέα, να επισκευαστεί ώστε να είναι επισκέψιμο. Αυτό το λέω γιατί όταν πήγαμε εκδρομή στα Αμπελάκια της Λάρισας με το σχολείο και επισκεφτήκαμε  ένα αρχοντικό, τότε ήρθε ένας υπάλληλος και μας άνοιξε για να το δούμε,  πληρώνοντας ένα εισιτήριο, δεν ήταν ανάγκη να είναι συνέχεια ανοικτό.

V) Ένα μνημείο που έχει γκρεμιστεί και ίσως στο μέλλον θα πρέπει να ξανακτιστεί είναι ο μύλος του ¨ Παπαλουκά ¨που βρισκόταν στο δρόμο για τα Βερτζανά. Υπάρχει το ρυάκι που έτρεχε το νερό.

Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλα πολλά μνημεία σε όλη την περιοχή μας που μπορούμε να τα αναδείξουμε.

Από όλα αυτά, αυτό που επείγει άμεσα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, γιατί είναι κρίμα να γκρεμιστεί. 

30/8/2018   

Λάλος Κ. Νίκος

www.amfiklia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη