Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και Χειροτονία Νέου Πρεσβυτέρου στο Ναό του Πολιούχου Αγίου Λουκά - Δείτε φωτογραφίες


            Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολή μας η Εύρεσις και η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε μετά πρεσβυτέρων και διακόνων της Μητροπόλεως μας  εις τον Μεγαλοπρεπή Ναό του Πολιούχου Λαμίας αγίου Ενδόξου Ευαγγελιστού Λουκά, παρουσία του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του αγίου Λουκά, το οποίο θα φιλοξενείται στον Ιερό Ναό έως και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

            Κατά την διάρκεια της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του  Ιερομονάχου Διακόνου π. Ιακώβου Κούτσικου, παρουσία επισήμων και πολλών πιστών από την πόλη μας και από την πόλη της Μαλεσίνας, τόπο καταγωγής του π. Ιακώβου.

            Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για τις τρεις μεγάλες χαρές, τις οποίες εβίωσε την ημέρα αυτή  η Ιερά Μητρόπολή μας και ο πιστός λαός της.

            Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

            « Μέσα στην χαρά της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ,αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, ζούμε κι’ άλλες δύο χαρές: την ευλογία της παρουσίας του τιμίου Λειψάνου του προστάτου και απευλευθερωτού της πόλεως μας αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, η παραμονή του οποίου εδώ εις το Ναό του μας αγιάζει και μας ενισχύει και η τρίτη χαρά είναι η Χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου της Μητροπόλεως μας π. Ιακώβου.

            Ο Σταυρός του Χριστού είναι  ο φύλαξ πάσης της οικουμένης και τον υψώσαμε σήμερα και τον προσκυνήσαμε με χαρά και με φόβο. Χαρά δια την σωτηρία που έφερε στον κόσμο και φόβο δια τις αμαρτίες μας. Ο Σταυρός του Κυρίου είναι το σύμβολο της αφέσεως και της αγάπης του Χριστού μας για όλους τους ανθρώπους, διότι ο Κύριος με την θυσία του επί του Σταυρού μας συγκεντρώνει όλους κοντά του.

            Ο Σταυρός αγίασε τον κόσμο, κατήργησε τον διάβολο και τα πάθη και έδωκε σε όλους μας το παράδειγμα ότι εάν δεν σταυρωθούμε ως προς τα πάθη και τις αμαρτίες μας δεν θα αναστηθούμε».

            Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια της ομιλίας του αναφερόμενος στο νεοχειροτονηθέντα του έδωκε τις πατρικές του συμβουλές για την πορεία της ιερατικής του ζωής λέγοντάς του:

            « Η Ιερωσύνη μας παιδί μου είναι Σταυρός. Ο Ιερεύς καθημερινά σταυρώνεται ως προς το καθήκον του, ως προς την συκοφαντία και την κακία των ανθρώπων και ως προς τον πόλεμο του διαβόλου.

            Σήμερα παιδί μου η Εκκλησία σε τιμά πολύ. Να αντλείς δύναμη από τον Σταυρό του Χριστού μας και ευχόμεθα όλοι εδώ που σήμερα αναφωνούμε το Άξιος, ο άγιος Ιάκωβος ο Νέος ο εν Ευβοία, τον οποίο εγνώριζες και του οποίου το όνομα σου έδωκα μαζί με τον δικό μας όσιο Δαυίδ τον Γέροντα, ο οποίος καταγόταν από το Κυπαρίσιον της Αταλάντης, να πρεσβεύουν στον θρόνο του Θεού υπέρ μακροημερεύσεως σου και πλουσίας πνευματικής καρποφορίας.

            Ο πιστός λαός της Μαλεσίνας, ο οποίος θα ποιμαίνεις και θα διακονείς ως λειτουργός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, διακρίνεται για την ευλάβειά του και για τα καλά του έργα και είμαστε σίγουροί ότι θα στηρίξει στο δύσκολο έργο σου. Σε εμπιστεύομαι στα χέρια του καλού  σου πνευματικού πατέρα π. Ευαγγέλου Μπάνου και στις δύο καλές Μοναχές την Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Θεολογία και την Μοναχή Χριστοφόρα, κοντά στους οποίους μεγάλωσες και αγάπησες τον Χριστό και την Εκκλησία».

            Ο π. Ιάκωβος είναι ακόμη ένα άμισθος κληρικός και με την ευλογία και άδεια του Σεβαμιωτάτου συνεχίζει και εργάζεται ως εργάτης στη «ΛΑΡΚΟ».

            Ακολούθησε σε κλίμα συγκινήσεως και ενθουσιασμού η χειροτονία του π. Ιακώβου απάντων αναφωνούντων το «Άξιος!».

            Με την διανομή του αντιδώρου σε όλους τους πιστούς εδόθη ο ευλογημένος βασιλικός και ένα εικονάκι του αγίου Ευαγγελιστού Λουκά εις ανάμνησιν της φιλοξενίας του Ιερού Λειψάνου.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Κυρίτσης και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Αικατερίνη Μπατζελή.









































































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη