-->

agrolamia.gr: Ο νέος Ευρωπαϊκός ορισμός του ενεργού γεωργού για τις άμεσες ενισχύσεις


Ο έννοια του «ενεργού γεωργού» καθιερώθηκε το 2013 με σκοπό να καθοριστούν τα πρόσωπα εκείνα που δικαιούνται τις άμεσες ενισχύσεις. Στη νέα ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020 η όρος «ενεργός γεωργός» προβλέπεται να αντικατασταθεί από τον όρο «πραγματικός γεωργός». 

Σύμφωνα με το σχέδιο του Κανονισμού που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στα Ευρωπαϊκά όργανα τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ορίζεται ο πραγματικός γεωργός (genuine farmer). Ο ορισμός αυτός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα δίνονται άμεσες ενισχύσεις σε πρόσωπα των οποίων το γεωργικό εισόδημα είναι αμελητέο σε σχέση με το συνολικό τους ή ότι η βασική δραστηριότητά τους δεν είναι η γεωργική. Ο προσδιορισμός μπορεί να γίνει με σύγκριση εισοδημάτων, απασχόλησης, εγγραφής σε μητρώα κλπ.

Σημειώνεται ότι αυτά ίσχυαν και στην προηγούμενη περίοδο και η Ελλάδα είχε θέσει συγκεκριμένες παραμέτρους για τον ορισμό του ενεργού γεωργού.  Οι παράμετροι αυτές όμως μπορούν να αναθεωρηθούν προς αυστηρότερη ή επιεικέστερη κατεύθυνση.

Η βασική αλλαγή όμως που προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο του Κανονισμού, είναι ότι  από τους πραγματικούς γεωργούς δεν πρέπει να αποκλείονται οι γεωργοί με πολλαπλές δραστηριότητες. Ο μη αποκλεισμός των γεωργών αυτών βασίζεται στο σκεπτικό ότι αυτοί λειτουργούν θετικά στη διατήρηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου

Με δεδομένη τη σημασία της έννοιας του «πραγματικού γεωργού» (καθώς αυτή συνδέεται με τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης) αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για την απόδοση του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού.

agrolamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->