Αυτοκινητόδρομος Ε65: Στη Βουλή η σύμβαση για το Λαμία-Ξυνιάδα


Μία τελευταία πράξη μας χωρίζει από την εκκίνηση των έργων στο νότιο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε65, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, "η συμφωνία τροποποίησης διατάξεων της σύμβασης παραχώρησης", πήρε το δρόμο για τη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να κυρωθεί πριν κλείσει για την περίοδο των εορτών.

Μετά από αυτό η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος μήκους 32,5χλμ που θα ενώσει τον σημερινό "τυφλό" αυτοκινητόδρομο με τον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα με τελικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 36 μήνες. Εδώ, ίσως δούμε για πρώτη φορά τα έργα να ολοκληρώνονται νωρίτερα από την προθεσμία για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι δεν έχουμε τις αγκυλώσεις των απαλλοτριώσεων καθώς αυτές έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και έτσι δεν θα ζήσουμε τα "δράματα" που είχαμε σε άλλες προηγούμενες κατασκευές που προκαλούσαν και μεγάλες χρονικές υστερήσεις.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι πως και η ίδια η Κεντρική Οδός, έχει άμεσο συμφέρον στο να αποπερατώσει μία ώρα αρχύτερα το έργο μιας και η σημερινή κίνηση στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα χαρακτηρίζεται "αναιμική" (πράγμα απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν συνδέεται με κανένα άλλο άξονα). Η σύνδεση με τον ΑΘΕ θα τις δώσει τις απαραίτητες καθημερινές ροές, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει πιο βιώσιμος οικονομικά, ενώ ακόμα και επιχειρησιακά, το σημερινό τμήμα είναι αποκομμένο από εκείνο του Μαλιακού, πράγμα που προκαλεί δυσκολίες σε περιπτώσεις για παράδειγμα αποχιονισμού ή αλλών συμβάντων.

Το νέο τμήμα θα φέρει εκτός άλλων πιο κοντά και το Καρπενήσι, καθώς περίπου στο 15ο χλμ θα συνδέεται με την εθνική οδό Λαμία-Καρπενησίου ενώ θα παίζει και το ρόλο μιας τρόπον τινά παρακάμψης της πόλης στην κατεύθυνση προς τα δυτικά και παράλληλα θα μειώνει κατά περίπου 15-20 λεπτά την χρονοαπόσταση από την Αθήνα προς το Καρπενήσι.

Η ολοκλήρωση του Λαμία-Ξυνιάδα θα σημάνει για τους οδηγούς την λήξη χρήσης της ανηφορικής, γεμάτης στροφές διαδρομής μέχρι την περιοχή της Ξυνιάδας με κέρδος περίπου επιπλέον 10 λεπτών σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων με ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Όπως ίσως γνωρίζετε από προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes, στο τμήμα αυτό θα λειτουργήσει και η Σήραγγα Όθρυος μήκους 3χλμ, η οποία θα είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες της χώρας. Γενικότερα για τον κατασκευαστικό κλάδο το έργο στο Λαμία-Ξυνιάδα  είναι πλέον ένα από 10 μεγαλύτερα project της χώρας.

www.ypodomes.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη