Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην πόλη της Λαμίας


            Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στην πόλη της Λαμίας η πανσέβαστος μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού και της αγίας μητρός αυτού Ανθίας.

            Επίκεντρο της Εορτής, το Πανηγυρίζων Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου, το οποίο ευρίσκεται εντός του Ενοριακού - Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού του αγίου Αθανασίου Λαμίας.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προηξήρχε της Ευχαριστιακής συνάξεως, συλλειτουργών μετά των δύο Ιεροκηρύκων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Νεραντζή και π. Βαρθολομαίου Κάσση, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού του αγίου Δημητρίου Λαμίας, Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Δημητρίου Ατματζίδη, των Εφημερίων της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Παναγιώτου Λιτόπουλου και π. Αθανασίου Ντζόϊδου, του Ιερολ. Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη και του Διακόνου του Ναού π. Νικολάου Πολυζώη.

            Τους Ιερούς ύμνους των ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια μικρά βυζαντινή χορωδία υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ναού, Καθηγητού κ. Σεραφείμ – Παναγιώτου Κυρίτση.

            Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον αγιασμένο βίο του Ιερομάρτυρος Ιεράρχου  αγίου Ελευθερίου, καθώς και στο μαρτυρικό τέλος που υπέμεινε υπέρ Χριστού μαζί με την αγία μητέρα του Ανθία.

            Αναλύσας το αναγνωσθέν Αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο : « μὴ οὖν ἐπαισχυνθῇς τὸ μαρτύριον τοῦ Κυρίου ἡμῶν μηδὲ ἐμὲ τὸν δέσμιον αὐτοῦ, ἀλλὰ συγκακοπάθησον τῷ εὐαγγελίῳ κατὰ δύναμιν Θεοῦ,(Τιμ. Β΄ 1.8)» και ωμίλησε για την  αφοσίωση που πρέπει όλοι οι χριστιανοί να δείχνουμε προς το Ευαγγέλιο.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Ήρθε δυστυχώς η εποχή, αγαπητοί μου αδελφοί, που οι πιστοί ντρέπονται για το Ευαγγέλιο του Χριστού και δεν ομολογούν μετά παρρησίας την πίστη τους. Ο σήμερα τιμώμενος άγιος Ελευθέριος, Επίσκοπος Ιλλυρικού είναι ένας από τους χιλιάδες αγίους που κατά την διάρκεια της ζωής τους, ετήρησαν τις εντολές του Ευαγγελίου, εκήρυξαν την εν Χριστώ ζωή και έδωκαν την ζωή τους υπέρ Χριστού και υπέρ της Εκκλησίας.

            Σε κάθε εορτή αγίου, η Εκκλησία μας, μας δίδει και ένα σύνθημα για να το ακολουθούμε ώστε να φθάσουμε εις το τέλος νικητές. Το μήνυμα που δίδει η Εορτή του αγίου Ελευθερίου είναι: να αγαπούμε με αφοσίωση το Ευαγγέλιο, διότι είναι ο ίδιος ο Χριστός και να δείχνομε απόλυτη και βαθιά πίστη εις την δύναμή του Αγίου Πνεύματος. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αρετές του Ευαγγελίου με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά μόνο με την δύναμη του αγίου Πνεύματος. Αν κοιτάξουμε σήμερα γύρω μας θα καταλάβουμε ότι όλα τα κοσμικά πράγματα και ιδεώδη μας αποθαρρύνουν πνευματικά.  Να μη φοβούμεθα τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, αλλά να είμαστε βέβαιοι, ότι σε κάθε δυσκολία έχουμε μαζί μας το Άγιο Πνεύμα. Επεμβαίνει ο Θεός και μας σώζει».

            Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας εις ένδειξιν τιμής προς τον άγιο, προεχείρισε Αναγνώστη τον μαθητή της Β΄ τάξεως του Εκκλησιαστικού Λυκείου, Ευστάθιο Δράμαλη, πνευματικό παιδί της Ιεράς Μητροπόλεως μας,  ο οποίος από μικρά ηλικία επιδεικνύει αφοσιώση προς την Εκκλησία και διακονεί εις το Ιερό βήμα και το αναλόγιο μετά ζήλου και αγάπης.

            Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις τον νέο Αναγνώστη να αναδειχθεί Άξιος της Ιεράς κλίσεως που αγαπά και ακολουθεί  και με την ευχή της Τοπικής μας Εκκλησίας και μετά ζήλου και φόβου Θεού να συνεχίσει τον δρόμο της Εκκλησίας.

            Όλοι οι παρευρισκόμενοι πιστοί, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το Ιερό περεκκλήσιο και την μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου,  αναφώνησαν δυνατά  το Άξιος στον νέο Αναγνώστη Ευστάθιο.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου.

            Τέλος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού παρετέθη εόρτιο κέρασμα.

www.imfth.gr
Από το Blogger.