Κυριακή των Αγίων Προπατόρων στο ναό του πολιούχου Λαμίας Αγίου Λουκά


           Στον καλλιμάρμαρο Ναό του Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, αγίου Ενδόξου και Ευαγγελιστού Λουκά, ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή  των Αγίων Προπατόρων 16 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικολαος.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, αναλύσας την Ευαγγελική περικοπή του Μεγάλου Δείπνου χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Σήμερα το Ευαγγέλιο, αγαπητοί μου αδελφοί, μας λέγει ότι και οι ανάξιοι και οι αμαρτωλοί, εφόσον ακούσουν το κάλεσμα του Θεού, θα εισέλθουν εις τον παράδεισο. Η Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, είναι Εορτή Ελπίδος, διότι ζούμε την συγκατάβαση, την ταπείνωση του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου.

            Ο Χριστός ήλθε εις τον κόσμο και εκάλεσε τον άνθρωπο εις την σωτηρία, εκάλεσε τον άνθρωπο να ενσωματωθεί μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας δια του βαπτίσματος και δια των Μυστηρίων. Εκάλεσε πολλούς, πάντα τα Έθνη. Μία ομάδα ανθρώπων αρνήθηκε, είχε τους δικούς της λόγους, ακόμη και σήμερα μία ομάδα ανθρώπων αρνείται , είναι οι υλόφρονες, οι σαρκολάτρες, οι άνθρωποι των χρημάτων, οι οποίοι εξωτερικά μπορεί μεν να φαίνονται χριστιανοί, όμως δεν θα εισέλθουν εις το τραπέζι της χαράς, εις την Βασιλεία του Θεού. Να μη περιφρονούμε κανένα, διότι μπορεί να εισέλθουν μέσα στην Βασιλεία του Θεού, άνθρωποι που δεν τους αξίζει, που είναι τραυματισμένοι από την αμαρτία, όμως εάν ακούσουν το κάλεσμα του Θεού, εισέρχονται, θεραπεύονται και σώζονται.

            Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η πλύση εγκεφάλου που γίνεται με την πολεμική κατά της πίστεως και την επιρροή της αθεΐας, την οποία διακηρύττουν χωρίς καμιά ντροπή μέσα σε ένα Ορθόδοξο κράτος. Εκεί έχουμε φθάσει, να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των απλών  ανθρώπων και να παρασύρονται.  Εδώ χρειάζεται το «ἀνάγκασον εἰσελθεῖν (Λκ. Ιδ΄ 23.)». Να πεισθούν οι άνθρωποι που εξαιτίας της πολεμικής αυτής κατά της Εκκλησίας, έχουν επιφυλάξεις. Να πεισθούν, να ακούσουν την φωνή του Θεού  και να εισέλθουν εις το τραπέζι του Κυρίου. Χρειάζεται όλοι εμείς, τα στελέχη της Μητρόπολης, των Ενοριών, οι συνεργάτες της Εκκλησίας και ο πιστός λαός να αναλάβουμε Ιεραποστολή στηρίζοντας τις ιδέες και τα ιδανικά της πίστεως μας.

            Πολλοί είναι σήμερα οι βαπτισμένοι, αλλά τελικά ποιοι είναι οι εκλεκτοί; Ποιοι είναι εκείνοι που έχουν την πίστη και την διάθεση να αγιάσουν τον εαυτό τους; Να είναι γνήσιοι Χριστιανοί; «Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί. (Λκ. Ιδ΄ 24.)» Μακάρι αδελφοί μου να ανήκουμε εις τον κύκλο των εκλεκτών του Θεού».

            Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβαμσιώτατος εκάλεσε τους παρισταμένους πιστούς, αλλά και αυτούς που παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm),  να παρευρεθούν στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, την οποία κάθε χρόνο διοργανώνει η Ιερά Μητροπολίς μας με ύμνους και κάλαντα του αγίου δωδεκαημέρου και η οποία εφέτος έχει τον τίτλο «Ἄσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ» και θα πραγματοποιηθεί εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα. Τέλος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα.










www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη