Δύο θαύματα στη Λάρυμνα Φθιώτιδας! Ένα της φύσης και ένα ανθώπινο


Μία …ακριβή αναπαλαίωση εκκλησίας που δεν ξέρεις να έχει αρχίσει ή αν έχει τελειώσει και μία ελιά που θέλει πεισματικά να ζήσει ενώ έχει …πεθάνει…

Στην Φθιώτιδα, μέσα σε ελαιώνες και απέραντες στροφές, υπάρχει ο ημιερειπωμένος ναός του αγίου Νικολάου ο οποίος, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της ακμής της Βυζαντινής τέχνης (11ος - 12ος αιώνες).

Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει μία επιγραφή μέσω της οποίας βιώνουμε το πρώτο θαύμα: πραγματοποιήθησαν έργα «στερέωσης και αποκατάστασης» του ξωκλησιού προϋπολογισμού 377.001,71 ευρώ…





Ομιλούμε για απίστευτο θαύμα διότι πρώτον εξωτερικά δεν φαίνεται κανένα ιδιαίτερο έργο «αποκατάστασης» και δεύτερον διότι με αυτό το ποσό μπορούσαν οι υπεύθυνοι να χτίσουν άνετα μία νέα Άγια Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη…

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ορθογραφικό και εκτυπωτικό λάθος το συγκεκριμένο ποσό…

Δεύτερο θαύμα

Μέσα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας (στον οποίο υπάρχουν και διάφορα αρχαία (;) μέλη διάσπαρτα εδώ και εκεί) στέκει όρθια μία ελιά… Και είναι καταπράσινη. Άρα ζωντανή. Το δεύτερο θαύμα συμβαίνει εδώ: ο κορμός της ελιάς, μέχρι και τις ρίζες της είναι καρβουνιασμένος και αποτελείται μόνο από μία λεπτή φλούδα ξύλου το οποίο είναι και αυτό κάρβουνο.

Ένα καταπράσινο και υγιές δένδρο επάνω σε μία σχεδόν ανύπαρκτη και καψαλισμένη υποψία κορμού… Θαύμα αγίου; Ή μάθημα επιβίωσης;







Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο, πέραν του ότι μας αρέσει να βλέπουμε δίπλα, δίπλα τα θαύματα της Φύσης με τα «θαύματα» των ανθρώπων…

Και να συγκρίνουμε το μεγαλείο τους…

Κείμενο, έρευνα, φωτογραφίες: dimdom για το Εν Αθήναις

πηγή: www.authorway.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη