Δημήτρης Κυρίτσης: Επιτακτική ανάγκη η πλήρης αξιοποίηση των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ από τις επιχειρήσεις της περιφέρειας μας


 Πώς το ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της περιοχής μας

Επιτακτική Ανάγκη για τις ΜμΕ η πλήρης αξιοποίηση των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ

Το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την εξασθένιση των προσδοκιών για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη συνθέτουν ένα ομιχλώδες τοπίο για το μέλλον της χώρας μας. Η έλλειψη ρευστότητας καθηλώνει την παραγωγική βάση της χώρας οδηγώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες σε οριακές καταστάσεις πλήττοντας έτσι την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MμE) αποτελούν σήμερα έναν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ζωής, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, αλλά κυρίως λόγω της συμβολής τους στην απασχόληση.

Η ανάπτυξη των ΜμΕ και η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας αποτελούν πλέον βασικούς πυλώνες της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και κυρίως της Ελλάδας. Η ανάγκη συνειδητοποίησης της αξίας των ΜμΕ και της προώθησης της επιχειρηματικότητας είναι επιτακτική.

Για τον λόγο αυτό οι ΜμΕ θα πρέπει να έχουν την ικανότητα αλλά και την ταχύτητα να ανταποκριθούν στις συνθήκες της νέας πραγματικότητας. Για να επιτευχθεί ο στόχος της κερδοφορίας και ανάπτυξης θα πρέπει να διαθέτουν υψηλού επιπέδου οργάνωση και υποδομές και παράλληλα να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος απόκτησης δανειακών κεφαλαίων και να εκμεταλλευτούν το σύνολο των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ.

Κύριος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η προώθηση ενός επιχειρηματικού κλίματος που θα ευνοεί την παραγωγή, την καινοτομία και την ανάπτυξη υγειών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η καινοτομία αναγνωρίζεται ως ένας από τους κύριους οικονομικούς παράγοντες για την τόνωση των θέσεων εργασίας. Ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων καινοτομίας της περιφέρειάς μας και η επικέντρωση στην ενίσχυση των τοπικών πλεονεκτημάτων μας, η μείωση των αναπτυξιακών ελλειμμάτων και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην παγκοσμιοποίηση.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης αξιοποίηση  των προσφερόμενων  χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ από τις επιχειρήσεις της περιφέρειας μας, προκειμένου να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους θέση και να δημιουργήσουν αλυσίδες αξίας, ενθαρρύνοντας τη συνέργεια των επενδύσεων μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και εισάγοντας σταδιακά την καινοτομία στην αγορά.

Ενδεικτικά, μέσα από τις δράσεις του ΕΣΠΑ οι επιχειρήσεις μπορούν:

  1. Να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές ενσωματώνοντας την Προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας
  2. Να προμηθευτούν νέα σύγχρονα καινοτόμα μηχανήματα και παραγωγικό εξοπλισμό.
  3. Να επιτύχουν τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης ΤΠΕ
  4. Να αναπτύξουν πιστοποιημένα διαχειριστικά συστήματα στις διοικητικές, οικονομικές και παραγωγικές τους δραστηριότητες
  5. Να υλοποιήσουν ενέργειες Προβολής -Προώθησης σε αγορές στόχους
  6. Να υλοποιήσουν δαπάνες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
  7. Να αποκτήσουν Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει τον προσανατολισμό προς νέες αγορές.
  8. Να διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό ή να προσλάβουν νέο.

Καθώς βρισκόμαστε στην υλοποίηση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και κονδύλια της ΕΕ θα βοηθήσει και θα στηρίξει τα επόμενα χρόνια, από τις ήδη δημοσιευμένες δράσεις, 454 επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας με συνολικό προϋπολογισμό 67.511.629,70 € και δημόσια χρηματοδότηση 34.816.22,00 € ενώ  παράλληλα η ΑΝ.ΔΙΑ, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, έχει αναλάβει καθήκοντα Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2014 – 2020 Προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης ύψους 30 εκατ. €, υπό την εποπτεία και ευθύνη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η δημιουργία υγιών ανταγωνιστικών δομών, η προσέλκυση των επενδύσεων, η προαγωγή της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού είναι το νέο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Με όραμα, δυναμικές πρωτοβουλίες και οργανωμένο σχέδιο θα μπορέσει να συμβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση στην οικονομική και κοινωνική περιφερειακή ανάπτυξη.

Η υπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης, των διαρθρωτικών αλλαγών και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί από την κεντρική διοίκηση προς τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, η αποτροπή της πτώχευσης της χώρας, η εμπέδωση κλίματος διεθνούς οικονομικής αξιοπιστίας και η αναστροφή της βαθειάς οικονομικής ύφεσης πρέπει να γίνει «προσωπικό στοίχημα» όλων των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δημήτριος Ηλ. Κυρίτσης

Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Καινοτομίας

των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων

με το συνδυασμό του κ. Θύμιου Καραΐσκου

«ΛΑΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΗ»

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη