Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος: « Το όνομα του μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αργύρη Πετρή, δεν θα σβήσει ποτέ»


        Στον Μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του αγίου Αθανασίου Στυλίδος, ιερούργησε και ωμίλησε την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) 14 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

          Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός, υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός» και  Πρωτοψάλτου κ. Ευθυμίου Τσούμα.

          Μετά την ανάνγωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε στο Εκκλησίασμα, αλλά και στους ακροατές που παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), αναλύοντας το Ευαγγέλιο και τον βίο της τιμωμένης μεγάλης οσίας Μαρία της Αιγυπτίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

          « Μας προετοιμάζει αγαπητοί μου αδελφοί, η Αγία μας Εκκλησία με αυτή την περικοπή, η οποία είναι το προανάκρουσμα των παθών, του θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

          Το μήνυμα που μας δίδει η σημερινή ημέρα, είναι ότι τον δρόμο αυτό της σωτηρίας που διανύουμε την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή μπορούν να τον βαδίσουν εξίσου όλοι οι άνθρωποι και κυρίως οι αμαρτωλοί.

          Δεν πρέπει να  απελπιζόμαστε ποτέ. Ας δούμε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία από μεγάλη πόρνη, μεταμορφώθηκε σε μεγάλη αγία.

          Η δύναμη της αμαρτίας είναι όντως μεγάλη, αλλά όχι μεγαλύτερη από την δύναμη της χάριτος του Θεού και την δύναμη της μετάνοιας. Όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να αλλάξει ζωή, ο Θεός δίδει δύναμη και Χάρη. Σήμερα η Εκκλησία μας, μας δίδει το μεγαλύτερο μήνυμα, ότι ο Χριστός ήλθε αμαρτωλούς σώσαι.

          Μακάρι αδελφοί μου, να δώσει ο Θεός την δύναμη σε όλους μας, τις τελευταίες αυτές ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να μπορέσουμε να προετοιμασθούμε καταλλήλως για να συμπορευθούμε μετά του Χριστού εις το πάθος και την Ανάστασή Του.

          Μην αφήσετε αυτές τις ημέρες να περάσουν εξωτερικά και επιφανειακά. Να εμβαθύνετε εις την Εκκλησία μας, εις τους ωραίους ύμνους και εις την προσωπική πνευματική ζωή και να μην ξεχάστε την ελεημοσύνη, αυτή την ευλογημένη πράξη που κάνει τον άνθρωπο να ομοιάζει με τον Θεό και η οποία τον οδηγεί πιο κοντά Του.

          Ετοιμασθείτε με το Μυστήριο της μετανοίας και προσέλθετε, «Γεύσασθε καὶ ἴδετε ὅτι χρηστὸς ὁ Κύριος»· και όπως μας λέγει και ο ύμνος: «ἵνα μέτοχοι ζωῆς αἰωνίου γενώμεθα», Αμήν».

          Μετά την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε το ετήσιο Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αργύρη Πετρή, Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Προ του Ιερού μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος με εγκάρδια και συγκινητικά λόγια πατρικής αγάπης αναφέρθηκε στον αείμνηστο Αργύρη Πετρή και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Καὶ τὸ μνημόσυνόν αὐτοῦ εἰς γενεὰν καὶ γενεάν».

          Το όνομα του Μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας και συμπολίτου σας Αργύρη Πετρή, δεν θα σβήσει ποτέ. Ο Αργύρης Πετρής, σε όλη του τη ζωή επόθησε το αγαθό, εργάσθηκε γι’ αυτό και το κατάφερε. Επιστέγασμα των καλών του έργων είναι το Κολοσσιαίο Ίδρυμα «Αργύρη Πετρή- Στέγη Γερόντων Στυλίδος», το οποίο ευρίσκεται μέσα στο κτήμα του στην Βασιλική Στυλίδος και  μαρτυρεί την παρουσία του και οι τρόφιμοι που διαμένουν εκεί και θα διαμένουν καθώς και το προσωπικό θα μνημονεύουν εσαεί το όνομά του εις μνημόσυνον αιώνιον αυτού.

          Το ότι ο Κύριος τον εκάλεσε κοντά του τη νύκτα της Αναστάσεως που ο Τάφος του Χριστού ήταν ανοικτός και ο Θάνατος είχε νικηθεί, δεν είναι τυχαίο. Δια των απλών σημείων ο Κύριος επιβραβεύει τους ανθρώπους του και τους ανοίγει τις πύλες του Παραδείσου. «καὶ ἐκπορεύσονται οἱ τὰ ἀγαθὰ ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς», (Ιωάν.5,29). Ας είναι η μνήμη του αιωνία και μακάρι το παράδειγμά του να το  ακολουθήσουν και άλλοι χριστιανοί».

          Ο Σεβαμσιώτατος εκάλεσε τους πιστούς της πόλεως Στυλίδος και όλους τους παρευρισκομένους μετά το πέρας του Ιερού Μνημοσύνου να μεταβούν στο Ίδρυμα δια να λάβουν τον καφέ και το κέρασμα, τα οποία παρετέθησαν εις μνήμην του αειμνήστου Αργύρη Πετρή, καθώς και να ιδούν τον ανεγειρόμενο Ναό προς τιμήν της αγίας Ερμιόνης, προστάτιδος του Γηροκομείου, ο οποίος προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς και συν Θεώ θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2019, ένας ναός επιθυμία και πόθος του μακαριστού.

          Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης  όλους τους ανωνύμους και επωνύμους δωρητές, οι οποίοι και εκτός Φθιώτιδος αποστέλλουν τις προσφορές τους δια την ολοκλήρωση των έργων αποπερατώσεως του Ναού.

          Τέλος ο Ποιμενάρχης μας παρότρυνε τους πιστούς της Στυλίδος και της ευρυτέρας περιοχής της Ανατολικής Φθιώτιδος να συμπαρίστανται εις το Ίδρυμα,  όχι μόνο υλικώς, αλλά με την παρουσία και την αγάπη τους προς το γέροντες, μία επίσκεψη, η οποία ξεκουράζει τις ψυχές όλων.

          Μετά το πέρας των Ιερών ακολουθιών αρκετοί πιστοί μετέβησαν εις το Γηροκομείο και παρεκάθισαν στην δεξίωση, η οποία προσεφέρθη εις μνήμην του Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αειμνήστου Αργύρη Πετρή.











































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη