Συνάντηση του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη με τους ΤΟΕΒ Ανθήλης, Ροδίτσας και Μεγάλης Βρύσης και του Α.Σ. Λαμίας και η πρότασή του για την επίλυση του αρδευτικού ζητήματος ολόκληρης της κοιλάδας του Σπερχειού


            Συνάντηση των ΤΟΕΒ Ανθήλης, Ροδίτσας και Μεγάλης Βρύσης και του Α.Σ. Λαμίας  πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ανθήλη, παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη, Δημοτικών Συμβούλων και αγροτικού κόσμου.

           Ο Νίκος Σταυρογιάννης στην ομιλία του, επισήμανε την αναγκαιότητα ενιαίας διαχείρισης της άρδευσης - στην κατασκευή έργων, συντήρηση και λειτουργία υποδομών και δικτύων - στα όρια του Δήμου Λαμιέων, αλλά και ευρύτερα σ’ όλη τη λεκάνη του Σπερχειού, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τα γνωστά προβλήματα της αναποτελεσματικότητας, της έλλειψης πόρων και έργων και την διοικητική και οικονομική αποστέωση των ΤΟΕΒ.

        Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε:

       «Απαιτείται συνεργασία κράτους – αυτοδιοίκησης και φορέων του αγροτικού κόσμου, ώστε να εξευρεθούν πρώτα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα έργα αυτά. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να ανατεθούν σε δοκιμασμένους και επιχειρησιακά ικανούς οργανισμούς, όπως είναι η ΔΕΥΑ Λαμίας, η οποία έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα του αρδευτικού νερού και να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του προβληματικού  τομέα της άρδευσης. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, αφού με σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέραμε την αρμοδιότητα άρδευσης για το Δήμο μας στη ΔΕΥΑΛ.

       Αυτό που απομένει είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι, που θα ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για μια ολοκληρωμένη λύση και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις, σπαταλώντας πολύτιμους πόρους για μελέτες που ίσως δεν χρησιμοποιηθούν ποτέ.

       Τα υπόλοιπα είναι εύκολα για τη ΔΕΥΑ Λαμίας! Αποδεδειγμένα μπορεί να σχεδιάσει, να εντάξει για χρηματοδότηση, να επιβλέψει και να κατασκευάσει τέτοια έργα. Και στη συνέχεια να λειτουργήσει, να συντηρήσει και να διαχειριστεί τα δίκτυα άρδευσης με τηλεμετρία, έχοντας επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας προς όφελος των αγροτών – χρηστών.

       Η λύση που προτείνουμε για την επίλυση του αρδευτικού ζητήματος ολόκληρης της κοιλάδας του Σπερχειού είναι η εκπόνηση μελετών από την πολιτεία, η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με φορέα υλοποίησης και διαχείρισης τη ΔΕΥΑ Λαμίας. Γιατί η αποτελεσματικότητα των ΔΕΥΑ και στην άρδευση αποδεικνύεται από το πιλοτικό αρδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Λάρισας.

       Για 3.500 περίπου στρέμματα, οι αγρότες – χρήστες ήδη ωφελήθηκαν με μείωση της δαπάνης άρδευσης κατά 43,35 ευρώ ανά στρέμμα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι ένας αγρότης με 100 στρέμματα καλλιέργεια θα έχει όφελος, οικονομία στην τσέπη του 4.300 ευρώ, μόνο από τη μείωση του κόστους άρδευσης!»


www.lamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη