Στη Λαμία παρουσιάζονται οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» 5 ΜΑΙΟΥ 2019


Την Τετάρτη 8 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στη Λαμία η δεύτερη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το «Κάστρο Αλληλεγγύης Λαμίας – Χωρίς Μεσάζοντες» και η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας«. Το βιβλίο παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία 30.000 νησιωτών προσφύγων που βρέθηκαν στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της Αφρικής.

Η παρουσίαση θα γίνει στη Λέσχη Σιδηροδρομικών (Σιδηροδρομικός Σταθμός Λαμίας – Κωνσταντινουπόλεως 1) στις 8μμ, ενώ εκτός του συγγραφέα και εκπροσώπου των διοργανωτών, στο πάνελ θα πάρει μέρος και ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Νότιος Άνεμος: «Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Επίσης για η σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Επομένως, αποτελεί ένα βιβλίο επίκαιρο που μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο. Ένα βιβλίo που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού για το προσφυγικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές τονίζουν μεταξύ άλλων, πως: «Το βιβλίο είναι μια Οδύσσεια επιβίωσης, άγνωστη στους περισσότερους από μας, μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, σε ένα «δρομολόγιο» αντίστροφο από το «συνηθισμένο – σημερινό».

Γνωρίζοντας τις αναλογίες, τις ομοιότητες και τις διαφορές με το παρόν, μπορούμε να εξάγουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον και, γιατί όχι, να βγούμε από τα στερεότυπα του σήμερα».

www.ert.gr
Από το Blogger.