Έρχονται οι αγωγοί του φυσικού αερίου στη Λαμία


Μέσα στον Ιούνιο ξεκινούν διαγωνισμοί για Χαλκίδα και άλλες πέντε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προκήρυξη από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), των διαγωνισμών για την «άφιξη» του φυσικού αερίου σε 18 αστικά κέντρα των Περιφερειών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η Χαλκίδα. 

Στην Χαλκίδα μιλάμε για αρχικό δίκτυο 15 χιλιομέτρων όπου προτεραιότητα θα δοθεί αρχικά στα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος και κυρίως στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με στόχο τη σταδιακή κάλυψη των αναγκών και των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Ήδη έχει συνδεθεί το Κολυμβητήριο της πόλης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Ιουνίου θα βγουν οι πρώτες προκηρύξεις για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη πλήρη κάλυψη των αστικών ιστών στις τρεις Περιφέρειες, ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ περίπου.

 Από αυτά τα κεφάλαια, το 50% θα προέλθει από χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την ΕΤΕπ ύψους 48 εκατ. ευρώ καθώς και ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ. 

Ο στόχος που έχει τεθεί από τη ΔΕΔΑ είναι έως το 2023 να κατασκευαστούν 1.130 χιλιόμετρα δικτύου και να υλοποιηθούν 30.800 συνδέσεις. Για την υλοποίηση των υποδομών, προβλέπεται για κάθε Περιφέρεια η διενέργεια ενός διαγωνισμού για την προμήθεια των υλικών, ενός για το project management, και ενός για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους. Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών. 

Σε κάθε Περιφέρεια θα αναπτυχθούν δίκτυα διανομής που θα καλύψουν κεντρικούς δήμους. Έτσι, το φυσικό αέριο θα «φτάσει» σε Θήβα – Άμφισσα, Λαμία – Καρπενήσι, Λειβαδιά, Χαλκίδα (στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος).

Στην πλειονότητα των πόλεων, τα δίκτυα διανομής θα συνδέονται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς, από το οποίο και θα γίνεται η τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Ωστόσο, στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα, έχει επιλεγεί η λύση του «εικονικού αγωγού», δηλαδή τα δίκτυα θα είναι αυτόνομα και θα ανεφοδιάζονται με καύσιμο μέσω φορτίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) που θα μεταφέρεται οδικώς.

Στόχος της ΔΕΔΑ είναι τα τιμολόγια διανομής να κινούνται στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα με τις χρεώσεις που ισχύουν στα υφιστάμενα δίκτυα. Επίσης, η εταιρεία προβλέπει την εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης των τελών σύνδεσης καθώς και των εσωτερικών εγκαταστάσεων, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η διείσδυση του φυσικού αερίου.

www.evoikostipos.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη