Η οικολογική παροχή νερού στο Μικρό ΥδροΗλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) του Ρουστιανίτη


Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις ενστάσεις αναφορικά με τα Μικρά ΥδροΗλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ) στα ποτάμια, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η παρακολούθηση και η εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αφορμή γι’ αυτή την αναφορά είναι η εικόνα που εμφανίζει το «ΜΥΗΕ Ρουστιανίτη» στην περιοχή της Κοινότητας Λευκάδας του Δήμου Μακρακώμης.

Η υποχρέωση της οικολογικής παροχής του νερού από το σημείο υδροληψίας και μέχρι το εργοστάσιο, σε μήκος δηλαδή περίπου 3 χιλιομέτρων, δεν τηρείται∙ με αποτέλεσμα η κοίτη του ποταμού να εμφανίζεται κατάξερη σε ένα μεγάλο μέρος αυτού του τμήματος. Σε συνδυασμό δε με την εικόνα των αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων προστασίας του ΜΥΗΕ, τα πράγματα χειροτερεύουν.  Δείτε όμως ποιες είναι οι δεσμεύσεις:

- Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού (ΥΠΕΧΩΔΕ 2008, άρθρο 16 παρ ε) «….ως ελάχιστη απαιτούμενη οικολογική παροχή νερού που παραμένει στη φυσική κοίτη υδατορεύματος, αμέσως κατάντη του έργου υδροληψίας του υπό χωροθέτηση Μ.ΥΗ.Ε., πρέπει να εκλαμβάνεται το μεγαλύτερο από τα πιο κάτω μεγέθη, εκτός αν απαιτείται τεκμηριωμένα η αύξησή της, λόγω των απαιτήσεων του κατάντη οικοσυστήματος (ύπαρξη σημαντικού οικοσυστήματος): 30% της μέσης παροχής των θερινών μηνών Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου ή 50% της μέσης παροχής του μηνός Σεπτεμβρίου ή 30 lt/sec σε κάθε περίπτωση.»

- Στη σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 518/5.4.2011) με τίτλο «Συμπλήρωση και εξειδίκευση τεχνικών και λοιπών λεπτομερειών των κριτηρίων χωροθέτησης Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) που προβλέπονται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΠΧΣΑΑ−ΑΠΕ) σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 3851/2010» αναφέρεται: «Σε περίπτωση ύπαρξης ιχθυοπανίδας στο υδατόρευμα, η οικολογική παροχή, θα πρέπει πέραν της υπόγειας ροής διαμέσου των φερτών της κοίτης του υδατορεύματος, να εξασφαλίζει επιφανειακή ροή στο τμήμα εκτροπής της φυσικής κοίτης του υδατορεύματος, βάθους τουλάχιστον 20 cm, στο βαθύτερο σημείο της διατομής της κοίτης. Το βάθος αυτό θα είναι απαιτητό για όλο το έτος, εφόσον το τμήμα εκτροπής της φυσικής κοίτης αποτελεί μόνιμο ενδιαίτημα της ιχθυοπανίδας, είτε σε αντίθετη περίπτωση για τα χρονικά διαστήματα εκείνα στα οποία η ιχθυοπανίδα κινείται ανάδρομα ή κατάδρομα στο τμήμα αυτό όπως θα τεκμηριώνεται στη ΜΠΕ.»

Ελπίζουμε στην άμεση αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας με την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Δείτε συνημμένα τις φωτογραφίες










Λαμία, 3.6.2019

Στέφανος Σταμέλλος
Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη