Χρήστος Σταϊκούρας: Η ΝΔ δεν είναι κόμμα «κρότου λάμψης» – Θα κάνουμε μειώσεις φόρων


Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ στο newpost.gr και στον Γιώργο Δ. Ευθυμίου

«Επιμένουμε στην ισχυρή εντολή, γιατί χρειάζεται μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση», τονίζει στη συνέντευξή του στο newpost.gr, ο υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών, εκτιμά πως η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μπορέσει να αποδείξει στους δανειστές «ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει κενό, αλλά θα έχουμε και ωφέλεια στα δημόσια οικονομικά» και στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει βελτίωση των 120 δόσεων, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι, αλλά και συνολικότερη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, όπως και μειώσεις φόρων.

Ο κ. Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζει επίσης πως οι όποιες ελαφρύνσεις θα ισχύσουν από την 1η του 2020, δηλαδή σε έξι μήνες και όχι το 2021, όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, διαστρεβλώνοντας το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τέλος επισημαίνει, πως στόχος της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, είναι η πρόσβαση στις αγορές να είναι συστηματική και με χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν, σύντομα, σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για συμμετοχή στο σκέλος των επανεπενδύσεων του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή και σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα QE, εφόσον αυτό αποφασιστεί.

Κύριε Σταϊκούρα, απομένουν 4 μέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Το διακύβευμα είναι «αυτοδυναμία ή εκλογές το Δεκαπενταύγουστο» όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης; Δεν ακούγεται κάπως απόλυτο; Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν υπάρχουν;

Καταρχάς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία αυτονόητη παρατήρηση για ένα πιθανό ενδεχόμενο που μπορεί να το βρούμε μπροστά μας. Και αυτό γιατί εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν προκύψει κυβέρνηση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι άμεσα σε εκλογές, με απλή αναλογική, βάσει του νόμου που ψήφισε η απελθούσα κυβέρνηση. Απλή αναλογική που θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ενίοτε αυτές είναι συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, όταν οι συνθήκες το επέβαλαν, με σχετική επιτυχία.
Όμως το ερώτημα σήμερα είναι τι κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ισχυρή εντολή. Γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς διαφοροποιήσεις.

Αν υπάρχουν βασικές προγραμματικές διαφορές με το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσετε να συνεργαστείτε;

Φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Έχουμε όμως υπογραμμίσει ότι ακόμη και με αυτοδυναμία, θα αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συναινέσεις, στη βάση όμως των αρχών, των αξιών και των προγραμματικών θέσεων του Κόμματος. Συγκλίσεις και συναινέσεις οι οποίες θα χτιστούν με όρους εθνικής ευθύνης, αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας. Οι πολίτες έχουν τον τελικό λόγο.

Αν τελικά συγκροτηθεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από το 2020 ή το 2021, όπως λέει ο κ. Τσίπρας;

Ο κ. Τσίπρας, πανικόβλητος, παραποιεί την αλήθεια και κατασκευάζει fake news. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, θα είναι ένα από τα πρώτα που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι μειώσεις θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το 2020 και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Και με τις 120 δόσεις τι θα κάνετε;

Όπως και με τον ΦΠΑ στην εστίαση, εκτιμούμε ότι με την ορθή υλοποίηση – από την πλευρά μας – των μέτρων, θα αποδείξουμε στους δανειστές ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει κενό, αλλά θα έχουμε και ωφέλεια στα δημόσια οικονομικά.

Αυτό ισχύει και με την υλοποίηση των 120 δόσεων, τις οποίες όχι μόνο δεν θα καταργήσουμε αλλά θα βελτιώσουμε, αντιμετωπίζοντας συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, αυξάνοντας τις δόσεις για τις επιχειρήσεις και επιβραβεύοντας τη συνέπεια.

Σημειώνω δε ότι η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 11 ημέρες πριν από τις εκλογές, υιοθετεί αποσπασματικά και ανορθολογικά προτάσεις μας για την αύξηση των δόσεων για τις επιχειρήσεις.

Με τα πλεονάσματα τι θα γίνει; Θα μπορέσετε να αλλάξετε τους στόχους;

Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει και θα πετύχει την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Η πρότασή μας είναι τεχνοκρατικά επαρκής, εύλογη και δίκαιη.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσουμε τη μείωσή τους αφού πρώτα αποδείξουμε την αξιοπιστία μας και υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα που θα αποκαταστήσει ξανά την εμπιστοσύνη στη χώρα.

Πρόγραμμα με βασικούς άξονες τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους, την επένδυση στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, που με τη σειρά τους θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα για αποκλιμάκωση των δημοσιονομικών στόχων, προσθέτοντας «βαθμούς ελευθερίας» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα «κρατά ομπρέλα» στο νέο QE που ανακοίνωσε ο Μ. Ντράγκι;

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ενίσχυσε με σημαντική ρευστότητα τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά την περίοδο της κρίσης, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των κρατών και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής τους, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2018.

Δυστυχώς, ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη αυτού του προγράμματος περισσότερο από κάθε άλλο μέλος της Ευρωζώνης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης είναι η μόνη που δεν κατόρθωσε να το αξιοποιήσει.

Όπως απέτυχε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ασφαλή, συστηματική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Εξαιτίας του κ. Τσίπρα, άλλη μία ευκαιρία για τη χώρα χάθηκε.

Ξεκάθαρος στόχος της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρόσβαση στις αγορές να είναι συστηματική και με χαμηλότερο επιτόκιο, μέσα από την υλοποίηση ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδίου, που θα προσδώσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δημιουργήσει κλίμα και «καλή ψυχολογία» στα υποκείμενά της.

Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν, σύντομα, σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για συμμετοχή στο σκέλος των επανεπενδύσεων του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή και σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα εφόσον αυτό αποφασιστεί.

Αντιλαμβάνεστε τις θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν. Υπάρχουν κι άλλοι «σκελετοί» στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, π.χ. στο ασφαλιστικό ή στα εργασιακά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμενος σε στρατηγικό αδιέξοδο και κινούμενος στα όρια της πολιτικής απελπισίας, επαναλαμβάνει σε μεγαλύτερες δόσεις τα ίδια ψέματα με τα οποία έχασε τις ευρωεκλογές. Η αλήθεια όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτά που διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτα διαυγής προγραμματικά και συνεπής ιδεολογικοπολιτικά. Είναι γνήσια λαϊκό κόμμα, μακράς διάρκειας. Δεν είναι κόμμα «κρότου λάμψης».

Συνεπώς, πάει πολύ «να κουνάει το δάχτυλο» ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 17 μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, μεταξύ των οποίων η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων. Και βέβαια να μην ξεχνάμε και την επιβολή 29 νέων φόρων, κυρίως έμμεσων, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι.

Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς προτείνουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με διασφάλιση παλαιών και νέων συνταξιούχων. Όσον αφορά στα εργασιακά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη της βιώσιμης και υγιούς επιχειρηματικότητας από το κράτος έχει υποχρεώσεις και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να υιοθετούν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, να επιδεικνύουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη, να τηρούν την φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα χωρίς αθέμιτες πρακτικές – θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό – και να καθιστούν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία.

Να συμβάλλουν δηλαδή ουσιαστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη συμμετοχική ανάπτυξη.

cstaikouras.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη