Χρήστος Σταϊκούρας: Οι αγορές ψηφίζουν ΝΔ


Για την πολιτική που θα εφαρμόσει ως αυριανή κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μιλάει στο tomanifesto.gr ο πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ και υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθούν. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και θα μειώνει τη φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό θα αποτυπωθεί και στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο» τονίζει.

Ο Χ. Σταικούρας άσκησε δριμεία κριτική κατά της απελθούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – πρώην ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, κατηγορώντας την για ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.

Ο πρώην Υπουργός, αποκάλυψε ποιο είναι το διαπραγματευτικό «όπλο» της αυριανής Κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στους θεσμούς και εξήγησε πως θα επιτευχθεί η ενίσχυση, η ισόρροπη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα, τον επιχειρηματικό, τον εμπορικό, την αλιεία, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία κ.λ.π., που έχει θέσει ως κυριάρχους στόχους η Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, απάντησε στο ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για να επιτευχθεί και να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει στο “tomanifesto.gr” Οι αγορές ήδη παρέχουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ΝΔ

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, μίλησε για τους λόγους τους οποίους θα πρέπει να εμπιστευτούν οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές, την οικονομική πολιτική της αυριανής Κυβέρνησης ΝΔ, αλλά αναφέρθηκε και στο πως θα πείσει τους Έλληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Τέλος, απαντώντας στην καίρια ερώτηση που αφορά στο θέμα της «προστασίας της πρώτης κατοικίας», ο υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, δήλωσε πως «στόχος είναι να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές» και ανέφερε σχετικά ότι «ήδη σε συνάντηση που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με εμφατικό τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα».

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σταϊκούρα.

Κύριε Σταϊκούρα, τι περιθώρια πιστεύετε πως θα έχετε, ως η νέα κυβέρνηση, να διαπραγματευτείτε με τους δανειστές για να αλλάξουν τα βαρύτατα φορολογικά μέτρα που έχει ψηφίσει η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νέα Δημοκρατία δεν γνωρίζει να μιλάει άλλη γλώσσα πέραν αυτής της αλήθειας. Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, οι μειώσεις φόρων που έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθούν.Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και θα μειώνει τη φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό θα αποτυπωθεί και στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο. Επιπλέον, η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, προσθέτοντας «βαθμούς ελευθερίας» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ποιο θα είναι το «ισχυρό» διαπραγματευτικό σας «όπλο»;

Το ισχυρό όπλο της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντα η αξιοπιστία και η σοβαρότητα. Αυτά θα μας δώσουν και πάλι τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που μας έβαλε η σημερινή Κυβέρνηση. Κάτι που απεδείχθη και το 2014, όταν και μπορέσαμε να μειώσουμε συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές (π.χ. ΦΠΑ στη εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.), χωρίς κάτι τέτοιο να προβλεπόταν τότε στο Πρόγραμμα και χωρίς οι δανειστές να είναι σύμφωνοι.

Παρακολουθώντας τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και τις τοποθετήσεις του Προέδρου σας καθώς και του οικονομικού επιτελείου του κόμματός σας, έχουμε καταλάβει πως η οικονομική ανάπτυξη στην οποία στοχεύετε ως αυριανή Κυβέρνηση, θα είναι ταυτόχρονη σε όλους τους τομείς. Δηλαδή, ενίσχυση, ισόρροπη ανάπτυξη και εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα, τον επιχειρηματικό, τον εμπορικό, την αλιεία, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία κ.λ.π. Ποιο το χρονοδιάγραμμα που πιστεύετε πως απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αλλά και πως μπορεί να υλοποιηθεί;

Είναι γεγονός ότι διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο δεν μένει μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά περιλαμβάνει την υλοποίηση πολιτικών σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας. Βασικός στόχος του η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης,η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν πολλές, νέες και αξιοπρεπείς δουλειές. Αυτό το πρόγραμμα θα το υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Εκτιμούμε ότι μετά τους πρώτους 12 μήνες, οι διαφορές με την σημερινή κατάσταση θα είναι ορατές. Και η εμπιστοσύνη που τόσο εύκολα γκρεμίζεται αλλά δύσκολα χτίζεται, θα αποκατασταθεί.

Γιατί θα πρέπει να σας εμπιστευτούν οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές αλλά και πως θα πείσετε τους Έλληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πληρέστερα τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, διαθέτουμε πολιτική βούληση, αποφασισμένη πολιτική ηγεσία, διάθεση για σκληρή δουλειά και ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα με βασικούς άξονες τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την επενδυτική ελκυστικότητα και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Οι αγορές ήδη παρέχουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε αυτή την οικονομική πολιτική.

Κατηγορείτε την απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το μεγάλο αγκάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Γιατί κατά την άποψή σας έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα και τι θα κάνετε ως η νέα Κυβέρνηση –όπως όλα δείχνουν – μετά την 7η Ιουλίου για την αντιμετώπισή του;

Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται γιατί η απελθούσα Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει συνολικά, λόγω ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας.

Το αποτέλεσμα είναι οι οφειλές του Δημοσίου να παραμένουν ακόμη πολύ υψηλές, επειδή όχι μόνο δεν αποπληρώνονται οι παλιές, αλλά δημιουργούνται συνεχώς και καινούργιες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εκκαθαρίσει αυτές τις οφειλές ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ως παρακαταθήκη γι’ αυτό έχουμε τα πεπραγμένα μας την περίοδο 2012-2014, όταν και καταφέραμε, μέσα σε 2 χρόνια, να μειώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου περίπου κατά 6 δισ. ευρώ.

Ο νέος νόμος για την προστασία της «πρώτης κατοικίας» σύμφωνα με όσα σημεία του έχουν αποκωδικοποιηθεί έως και σήμερα, φαίνεται πως αφήνει «απροστάτευτους» χιλιάδες Έλληνες με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ρωτώ ευθέως, από τη μεριά σας, είναι στους στόχους σας, να αλλάξετε αυτό τον νόμο;

Στόχος είναι να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές. Διότι μπορεί να ψηφίσαμε θετικά στη συγκεκριμένη ρύθμιση αφού έπρεπε να υφίσταται ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όμως δεν αγνοούμε ότι μιλάμε για μία πρωτοβουλία που ουσιαστικά συρρικνώνει την προστασία της κατοικίας, θέτει αυστηρά κριτήρια, είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, δεν εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργείται ηθικός κίνδυνος με αρνητική επίδραση στην κουλτούρα πληρωμών και δεν αντιμετωπίζει συνολικά το διογκούμενο πρόβλημα του συνολικού ιδιωτικού χρέους. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ως επόμενη Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνολικής μας πρότασης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της, ώστε να την καταστήσουμε πιο λειτουργική και αποτελεσματική, να αποκαλύπτει το σύνολο των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες. Και αυτό θα γίνει σε άμεση συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία και έχουν πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων. Ήδη σε συνάντηση που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με εμφατικό τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη