Η Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (video)


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στις προγραμματικές δηλώσεις τόνισα ότι πρωταρχικός στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι η υψηλή και βιώσιμημεγέθυνση της οικονομίας.
Και ότι όλες οι πολιτικές μας, δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και θεσμικές, θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ταυτόχρονα είχα επισημάνει ότι το οικονομικό επιτελείο, σε όλες τις πολιτικές που σχεδιάζει και θα εφαρμόσει,έχει ως οδηγό την διαρκή αναζήτηση καλού συνδυασμού μεταξύ αποδοτικότητας και ισότητας.
Μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μ’ αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, με σεβασμό και συνέπεια στις προγραμματικές δηλώσεις μας, συζητούμεσήμερα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης.
Της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέτει δύο βασικές προτεραιότητες:
1η Προτεραιότητα: Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019.
Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς!
Όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους.
Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια!
Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη.
Μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει.
Έτσι συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του Σχεδίου Νόμου:
  • Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
  • Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
  • Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
  • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
  • Τέλος, για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.
Ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες απίστευτες ανακρίβειες από συναδέλφους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και τον Αντιπολιτευόμενο Τύπο αντίστοιχα.
Αναφορές όπως ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «είναι ταξικής μεροληψίας», ότι «οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ είναι ψαλιδισμένες», και το κορυφαίο, ότι «1,1 εκατ. ιδιοκτήτες θα είναι ζημιωμένοι με το νέο ΕΝΦΙΑ».
Ας πούμε συνεπώς ορισμένες αλήθειες:
Αλήθεια 1η: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πει, προεκλογικά, ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, από το 2020 και μετά.
Τελικά, προχωρά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα απ’ ότι είχε προεκλογικά υποσχεθεί.
Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019!
Αλήθεια 2η: Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 30%, ισχύει, στο ακέραιο!
Αλήθεια 3η: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δεν δίνει πολλά σε λίγους», αλλά «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη.
Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων.
Η ελάφρυνση που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ,  δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!
Επίσης, 474.000 συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της απελθούσας Κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Για πρώτη φορά!
Τέλος, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.
Πόση μείωση θα δουν; Από 90 μέχρι 170 ευρώ.
Συμπερασματικά, με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
Και όλα αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας.
Με όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης.
2η Προτεραιότητα: Η βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων.
  • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ,.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.
  • Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
  • Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουνβασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
  • Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
  • Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισηςχορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
  • Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεταιη δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούννα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Δείτε το σχετικό video για τη μορφή του κατ’επείγοντος του σχεδίου νόμου εδώ:



Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη