ΔΙΩΝ Ο ΚΑΣΣΙΟΣ (155-235)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Δίων ο Κάσσιος ήταν ένας Έλληνας ιστορικός που καταγόταν από μεγάλη οικογένεια της Νίκαιας της Βιθυνίας, αλλά έζησε και αναδείχθηκε στη Ρώμη, όπου έφτασε σε ανώτερα αξιώματα. Το πλήρες όνομά του ήταν Κάσσιος Δίων Κοκκηιανός  Νέος ακόμη, ακολούθησε στη Ρώμη τον πατέρα του, που ήταν συγκλητικός και το 194 στρατηγός. Το 211, λίγο πριν από το θάνατο του Σεπτίμιου Σεβήρου  αναδείχθηκε ύπατος και το 216 συνόδευσε στην ανατολική εκστρατεία του τον αυτοκράτορα Αντωνίνο, που σκοτώθηκε ένα χρόνο αργότερα στην Πέργαμο. Το 222, ο Αλέξανδρος Σεβήρος έκανε για δεύτερη φορά τον Δίωνα ύπατο. Αργότερα όμως ο Δίων παραιτήθηκε κι αποσύρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου ασχολήθηκε με τη συμπλήρωση του έργου του για την ιστορία της Ρώμης. Για τη συγγραφή της «Ρωμαϊκής Ιστορίας» τον είχε ενθαρρύνει ο Σεπτίμιος Σεβήρος  που είχε επαινέσει το προηγούμενο έργο του «Περί Ονείρων και Σημείων». Στη συνέχεια, είχε γράψει ένα ιστορικό έργο με τίτλο «Τα κατά Κόμμοδον , που έγινε επίσης ευμενέστατα δεκτό. Πήρε τότε την απόφαση να γράψει την ιστορία του ρωμαϊκού κράτους και επί δέκα χρόνια (200-211) συγκέντρωνε στοιχεία, ενώ αφιέρωσε άλλα 12 χρόνια στη συγγραφή
του έργου. Η ιστορία του περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα από το γυρισμό του Αινείου ως το 229 μ.Χ. Απ’ τα 80 βιβλία της, διασώθηκαν τα βιβλία 36-60, που περιγράφουν τα γεγονότα από το 68 π.Χ. ως το 47 π.Χ. Το περιεχόμενο των τόμων που χάθηκαν έφτασε ως την εποχή μας σε επιτομές, και ειδικότερα σε μία του Ιωάννη του Ξιφιλίνου (11ος αιώνας) και μια άλλη του Ιωάννη του Ζωναρά (12ος αιώνας). Η πρώτη αποτελεί σύντμηση των βιβλίων 36-80 και η δεύτερη των βιβλίων 1-21 και 44-80.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ 20 ΑΙΩΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ ΑΘΗΝΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1996


from ανεμουριον https://ift.tt/2I0kxRX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη