Βγήκαν τα τρακτέρ σε Λάρισα και Καρδίτσα

Βγήκαν τα τρακτέρ σε Λάρισα και Καρδίτσα

Με τα τρακτέρ βγαίνουν αυτή την ώρα στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην παλιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, βαμβακοπαραγωγοί από τη Λάρισα. Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Οι ανοιχτές τιμές με τις οποίες άρχισαν να παραδίδουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια το βαμβάκι, αλλά και η τιμή, κοντά στα 40 λεπτά/κιλό, την οποία ακούγεται ότι σκοπεύουν να πληρώσουν οι εκκοκκιστές βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους, στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα και στην πλατεία στον Παλαμά Καρδίτσας.

Ο Αλέκος Λαχανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ότι φέτος το βαμβάκι στη Θεσσαλία έχει ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία όπως φαίνεται δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν οι εκκοκιστές. Στην ερώτηση αν οι εκκοκιστές εφαρμόζουν τη σχετική υπουργική απόφαση, για πληρωμή ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος, ο κ.Λαχανάς απάντησε ότι παρανομούν, καθώς δεν την εφαρμόζουν.

Μετά τη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο την περασμένη Παρασκευή, η ΕΟΑΣΝΛ επισήμανε:
«Οι χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι τα τελευταία χρόνια και φέτος οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην χρηματιστηριακή τιμή αλλά κυρίως στην εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού. Τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση.
Αναδείχτηκε ο ρόλος της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος στην οποία κουμάντο κάνουν οι εκκοκιστές, δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών, είναι εργαλείο για την μεγαλύτερη κερδοσκοπία τους σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Τονίστηκε ότι οι αγρότες που συμμετέχουν σε αυτή ούτε μας εκπροσωπούν, ούτε εκλέχτηκαν από τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά συναποφασίζουν μαζί με τους εκκοκιστές τους όρους πώλησης του προϊόντος.
Αναδείχτηκε η ευθύνη του υπουργείου που δεν προστατεύει τον κόπο και τον μόχθο των παραγωγών και επιτρέπει αυτή την ασυδοσία στις τιμές».

Σε λίγη ώρα, αντιπροσωπεία των αγροτών από Λάρισα και Καρδίτσα συναντάται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα με τον Τρικαλινό υφυπουργό Κώστα Σκρέκα, καθώς η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επικοινώνησε μαζί τους πριν πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο για να οριστεί το ραντεβού και να συζητηθούν τα προβλήματα.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/32ZD3C4
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.