Τίτα Μπονάτσου: Ο Μυστικός μου Κήπος – Λουλούδια με φωτοστέφανο

 Η Γκαλερί Cube, για τον μήνα Οκτώβριο, φιλοξενεί την καινούρια φωτογραφική δουλειά της Τίτας Μπονάτσου«ο Μυστικός μου Κήπος | Λουλούδια με φωτοστέφανο».  Η έκθεση διαρκεί από τις 3 Οκτωβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου.
Η Τίτα Μπονάτσου, μέσα από τη δουλειά της αυτή, μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στον Μυστικό της Κήπο, εκεί όπου τα λουλούδια φορούν το φωτοστέφανο του ἡλιου, ποζάρουν και φωτογραφίζονται σαν θηλυκές οντότητες, στα ποιήματα του μυαλού της, κουβαλώντας το βάρος της ανθρώπινης ιστορίας και της ἀρρηκτης σχέσης ανθρώπου και Φύσης, ανθρώπου και Θείου. Λουλούδια που ενσαρκώνουν και μορφοποιούν συμβολικά τη μυστική γυναικεία δύναμη και σαγήνη της φύσης, όπως η ίδια λέει.
«Η θεματική μου εναλλάσσεται και βασίζεται στις αντιθέσεις. Πρόκειται για μία φωτογραφική ενότητα με απρόσμενο συνδυασμό ετερόκλητων μεταξύ τους στοιχείων, ὁπου το πριμιτίφ φυσικό περιβάλλον του πατρικού μου κήπου, έρχεται σε αντίστοιξη με το σύγχρονο αρχιτεχτονικό τοπίο μιας μεγαλουπόλεως, της Σανγκάης.
Η Κίνα, μια χώρα που παλαιότερα φημιζόταν για τα λουλούδια της, τα οποία δεσπόζουν στα ἐργα τέχνης της, αλλά που σε τίποτα πια, δεν τα θυμίζει στην σύγχρονη εκδοχή της. Δύο τόποι διαφορετικοί, που στην πραγματικότητα αποτελούν χώρους, όπου ο ἀνθρωπος καλείται να επιλέξει για να ζήσει. Πιστεύω, πως ο τόπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας, μέσα απο τα συναισθήματα που μας προκαλεί.
Αγαπώ να αποτυπώνω το συμπαγές σώμα του φωτός, τη γεωμετρία στις φόρμες, τις αντανακλάσεις στα κτήρια, τις αλληγορικές διαφάνειες, αλλά και την ποιητική συσκευή των αναμνήσεων και των δυνατών συναισθημάτων. Ξεκινώντας, από το προσωπικό μου περιβάλλον, τον δικό μου κήπο, φωτογραφίζω τα λουλούδια και προσπαθώ να  μεταφέρω αυτό που εγω εισπράττω με όλες μου τις αισθήσεις, ενω έχω την τάση να τους αποδίδω ανθρώπινα χαρακτηριστικά, σαν προσωπογραφίες όντων και μορφών που κινούνται ανάμεσα σε τόπους φυσικούς η τεχνητούς, σαν σύγχρονους Μυστικούς κήπους.
Περιπλανιέμαι, όμως και στις υπερτεχνολογικές τοποθεσίες, αναζητώντας τη συγκίνηση στην επίδραση των ανθρώπινων επιτευγμάτων. Η κατάκτηση, η σεξουαλικότητα,  η σαγήνη, η εύθραυστη ή παθιασμένη φύση μορφοποιούνται συμβολικά.
Μια περιπλάνηση στον Μυστικό μου Κήπο, εμπεριέχει παντα μέσα της, τον κίνδυνο της αποπλάνησης, μιας και ο κήπος αυτός, για μένα, είναι ένας άυλος ναός, καλά κρυμμένος στα χόρτα της αυλής μου. Μέσα του γεννιέται η ἐμπνευση και οι μυστικές συνομιλίες του ανθρώπου με το είναι του, καθώς και τα σχέδια του για απόδραση. Είναι μια προσευχή και το ευχαριστώ μου στον κόσμο της ομορφιάς …».
Στην έκθεση, μαζί με τα έργα, θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά, η συλλεκτική σειρά από πολυτελή ολομέταξα φουλάρια, που η εικαστικός σχεδίασε με έμπνευση από τα έργα του Μυστικού της Κήπου και θα διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό.
«Εμπνεύστηκα από την κομψότητα των αεροσυνοδών των Ολυμπιακῶν Αερογραμμών, που στην δεκαετία 1960-70 φορούσαν ένα συγκεκριμένο είδος μαντηλιού στο λαιμό τους και ήταν η επιτομή της chic εμφάνισης. Τα φουλάρια μου τα λατρεύω και ὁταν τα φτιάχνω θέλω να τυλίξω με αυτά όλο τον κόσμο ή ἀλλοτε,  απλώς … να τα φάω σαν γλυκιές καραμελίτσες μελιού, από το μέλι που η μητέρα μου ἐσταζε στα καλοκαίρια της ζωής μου».   

Event Information
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr , www.cubegallery.gr

 

 

 

 

The post Τίτα Μπονάτσου: Ο Μυστικός μου Κήπος – Λουλούδια με φωτοστέφανο appeared first on Art22.from Art22 https://ift.tt/2nGGD4v
via IFTTT
Από το Blogger.