ΘΑΛΑΣΣΑΕΤΟΣ Haliaeetus albicilla

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ | Μεγαλόσωμος και βαρύς αετός, από τα σπανιότερα πλέον πουλιά της Ελλάδας. Πολύ δύσκολα θα επιβιώσει εάν οι άνθρωποι δεν πάψουν να τον κυνηγούν, να παίρνουν τα αβγά του, να καταστρέφουν τους υγροτόπους και τα δάση όπου κατοικεί... Σήμερα μόνο 2-4 ζευγάρια φωλιάζουν στον τόπο μας και οι ακριβείς θέσεις αναπαραγωγής κρατούνται μυστικές για ευνόητους λόγους! Ο ελληνικός πληθυσμός, μετρημένος στα δάχτυλα, φθίνει συνεχώς. Το χειμώνα, ελάχιστοι, νεαροί κυρίως, Θαλασσαετοί καταφθάνουν από βορειότερες χώρες για να διαχειμάσουν ή περνούν κατά τη μετανάστευση από τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παλιότερα ο πανέμορφος αυτός αετός έστηνε τις φωλιές του στην Κωπαΐδα, στην Ακαρνανία, στο Δέλτα Αχελώου, στα νησιά του Ιονίου, στο Δέλτα Αξιού, στη λίμνη Κορώνεια. Στις μέρες μας ο Θαλασσαετός δεν φωλιάζει σε καμία από τις παραπάνω περιοχές ενώ φαίνεται πως έπαψε να αναπαράγεται και στο ελληνικό τμήμα του Δέλτα του Έβρου, όπου υπήρχαν 10-12 ζευγάρια μέχρι τη δεκαετία του ' 70. Μήκους 91 εκατοστών, με πελώριες τετράγωνες φτερούγες, λευκή κοντή ουρά, ισχυρό ράμφος και πόδια κίτρινου χρώματος. Το φτέρωμά του είναι γενικά καστανόξανθο, πιο σκουρόχρωμο στους ανήλικους Θαλασσαετούς που
ξανθαίνει όσο ο αετός μεγαλώνει. Το κάτω τμήμα των ποδιών δεν έχει φτερά. Το πέταγμά του αποπνέει δύναμη και μεγαλοπρέπεια. Η φωνή του είναι ένα τριζάτο «γκι,γκι,κλι» ή ένα γαβγιστό «κρα». Τρέφεται με υδρόβια πουλιά μέχρι το μέγεθος της πάπιας, με θηλαστικά, ψοφίμια και ψάρια που εντοπίζει στην επιφάνεια του νερού, καθώς πετάει από πάνω διαγράφοντας κύκλους.Αυστηρά μονογαμικό επιδημητικό είδος, ο Θαλασσαετός ζευγαρώνει δια βίου και έχει επικράτεια που μπορεί να φτάνει και τα 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Ζει σε δέλτα ποταμών, λίμνες αλλά και σε δεντρόφυτες ακτές. Το ζευγάρι χτίζει 3-4 φωλιές στα δέντρα και τις χρησιμοποιεί εναλλάξ. Γεννάει συνήθως δύο αβγά στα τέλη Φεβρουάριου τα οποία επωάζονται σε 36-42 μέρες. Τις περισσότερες φορές επιζεί μόνο ο ένας νεοσσός ο οποίος δέχεται τη στοργική φροντίδα των γονιών του και κάνει τα πρώτα πετάγματα από τη φωλιά μετά από 70-75 μέρες. Το μικρό ενηλικιώνεται μόλις συμπληρώσει 5 χρόνια ζωής.


from ανεμουριον https://ift.tt/2natY9M
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη