Κομοτηνή: Η επιστήμη είναι σύμμαχος του αθώου

Κομοτηνή:  Η επιστήμη είναι σύμμαχος του αθώου

«Σήμερα η Τεχνολογία μας επιτρέπει από μικροποσότητες γενετικού υλικού που θα βρεθούν σε έναν χώρο, για παράδειγμα στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, να αποκρυπτογραφήσουμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ατόμου που άφησε το γενετικό υλικό, όπως το χρώμα των μαλλιών, περίπου την ηλικία, το σχήμα του προσώπου και άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά» δηλώνει η κα Λήδα Κοβάτση, ιατροδικαστής- αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η ανάλυση του DNA σήμερα.

η κα Λήδα Κοβάτση, ιατροδικαστής- αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ.

«Οι περιορισμοί του αφορούν κυρίως στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Η προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί είναι μεγάλη καθότι το DNA δεν μπορεί να μας πει πώς και πότε βρέθηκε σε ένα χώρο.» επισημαίνει και μιλά για ένα πολύ σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, το DNA. "Πολλές υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί χάρη σ' αυτό κι άλλες υποθέσεις οι οποίες στο παρελθόν δεν θα μπορούσαν να λυθούν και θα έμεναν στα συρτάρια για πολλά πολλά χρόνια» δηλώνει και στην παρατήρηση μας πως ακόμη χειρότερα θα άφηναν αθώους μέσα στη φυλακή συμφωνεί λέγοντας πως: «Αυτό είναι ακόμη χειρότερο!» και ότι δεν απουσιάζουν τέτοια περιστατικά.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της χώρας μας σ΄αυτό τον επιστημονικό κλάδο; «Η χώρα μας πάει αρκετά καλά στον κλάδο αυτό. Έχουμε αξιόλογους επιστήμονες, αξιόλογο προσωπικό και πιστεύω ότι η παροχή υπηρεσιών στο χώρο της δικαιοσύνης είναι υψηλού επιπέδου» υποστηρίζει η κα Κοβάτση.

«Θα πρέπει να φοβάται κανείς όταν είναι αθώος ή η επιστήμη είναι σύμμαχος του;» ρωτήσαμε την κα Κοβάτση για να απαντήσει πως « Η επιστήμη είναι σύμμαχος του αθώου σαφώς και αυτός είναι και ο σκοπός της και γι αυτό και προοδεύει η Επιστήμη και γι αυτό προσπαθούμε εμείς οι επιστήμονες να «σπρώξουμε» την επιστήμη μπροστά για να προστατέψουμε πρώτα τον αθώο και δευτερευόντως να βρούμε τον ένοχο» καταλήγοντας με τη φράση πως:«Το εκπαιδευμένο προσωπικό και η έρευνα και η προαγωγή της επιστήμης είναι το άλφα και το ωμέγα.»
Φώτο: Λήδα Κοβάτση ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2nFlibT
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη