Εντοπίστηκε το αρχείο του μινωϊκού ανακτόρου της Ζωμίνθου στον Ψηλορείτη

Εντοπίστηκε το αρχείο του μινωϊκού ανακτόρου της Ζωμίνθου στον Ψηλορείτη

Σε έναν από τους καλύτερα ερευνημένους και από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη, αναδεικνύεται η Ζώμινθος, το μινωικό ανάκτορο στον Ψηλορείτη, με τον εντοπισμό και του Αρχείου της , που ήρθε στο φως κατά τη φετινή ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό την διεύθυνση της Δρ. Έφης Σαπουνά- Σακελλαράκη.
Το αρχείο, αποτυπώνεται σε πινακίδα της Ιερογλυφικής/Γραμμικής Α Γραφής. Σε αυτή αναγράφονται 217 τριποδικά αγγεία, με το ιδεόγραμμα δίπλα στα σύμβολα των αριθμών. Η πινακίδα έχει χαρακτήρα λογιστικό και αποτελεί ασφαλώς καταγραφή αντικειμένων, γεγονός που δηλώνει την οργάνωση του συγκροτήματος. Βρέθηκε σε ένα καίριο σημείο του κτηρίου, στο οποίο σε παλαιότερες ανασκαφικές περιόδους είχαν βρεθεί κοσμήματα, σφραγίδες και δύο χάλκινα ειδώλια πεσμένα από επάνω όροφο.
Κάτω από αυτό βρέθηκαν λείψανα του παλαιότερου ανακτόρου. Γραφή του ίδιου συστήματος, με πολλά σημεία της Γραμμικής Α γραφής είναι χαραγμένα και στον λίθινο βωμίσκο που είχε βρεθεί στο δικιόνιο Δωμάτιο 26/53 («Αίθουσα ενεπίγραφου βωμίσκου») με θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά και σε αγγείο από άλλον χώρο, όπου ίσως δηλώνει το περιεχόμενό του. Αυτά αποτελούν δείγματα της οργάνωσης του ιερατείου και πιθανών επικλήσεων. Οι πινακίδες, όμως, επιβεβαιώνουν και τον οικονομικό χαρακτήρα του κτηρίου εκτός από τον βεβαιωμένο θρησκευτικό», όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2lpqsrG
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη