Παναγιώτης Ιακωβής: Ανάμεσα στους πρώτους στον Κόσμο...


Ανάμεσα στους πρώτους στον Κόσμο...

Συνήθως, είναι διαφημιστικά κολπάκια. Δημόσιες σχέσεις, δημοσιεύσεις σε μη επιστημονικά έντυπα και lifestyle βραβεύσεις. Ενίοτε έναντι τιμήματος. Άλλωστε, πολλοί "οργανισμοί" προσφέρονται να σας βραβεύσουν για ό, τι επιθυμεί η ψυχή σας, αρκεί να πληρώσετε το σχετικό τίμημα. Και μετά, η βράβευση γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού σας, το πρωινάδικο και το TV gossip, θα σας βραβεύσουν επειδή είστε βραβευμένοι. Στο τέλος "τσιμπάνε" μέχρι και Υπουργοί.

Είναι τόσο μεγάλη η "βιομηχανία βραβεύσεων" και ψεύτικων κατατάξεων, που κινδυνεύει να υποκαταστήσει την πραγματική Επιστήμη.

Μου θυμίζει την περίπτωση μυθομανούς γνωστού μου, που δήθεν κάνει παρέα με τον Νο3 της Ρωσικής Κυβέρνησης ή τον Νο5 της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αν η Ελλάδα είχε τόσους σπουδαίους Επιστήμονες, θα ήταν ΗΠΑ και θα εκτόξευε πυραύλους, ενώ ο καρκίνος θα είχε "νικηθεί" καμιά πενηνταριά φορές από τους συγχωριανούς μας Επιστήμονες που "είναι στην πρώτη δεκάδα... καρκινολόγων".

Τα δε Ελληνικά Πανεπιστήμια συνήθως βρίσκονται στις τραγικές θέσεις 200 - 1000 στις σοβαρές αξιολογήσεις, πλην του Civil Engineering του ΕΜΠ που όντως διαπρέπει στο νούμερο 7. Τα περισσότερα, μάλιστα, έχουν εισαγωγή με κάτω από τη βάση, δεν αναφέρονται καν στις παγκόσμιες κατατάξεις και οι "δημοσιεύσεις" των "καθηγητών" είναι διάτρητες σε πλειάδα περιπτώσεων. 

Συνεπώς, πριν πιστέψουμε τα lifestyle έντυπα και τους μυθομανείς συγχωριανούς μας, ας ελέγξουμε τις πραγματικές πηγές και παγκόσμιες αξιολογήσεις.

Αλήθεια, η Barbie και τα gossip έντυπα ουδαμώς σχετίζονται με την Επιστήμη. Ούτε οι πληρωμένες καταχωρήσεις.

Οι δε κατέχοντες Δημόσια Αξιώματα, οφείλουν να ελέγχουν εξονυχιστικά τους βραβευόμενους. Διότι εκπροσωπούν τους Έλληνες Πολίτες και όχι τα πρωινάδικα και τα περιοδικά κουτσομπολιού.

Όσοι αναλαμβάνουμε το καθήκον να βραβεύουμε συμπολίτες μας, οφείλουμε να "ξεσκονίζουμε" το βιογραφικό των τιμώμενων προσώπων από πρωτογενείς και μόνον πηγές. 

Και φυσικά, οι Επιστημονικές και Ιατρικές Ενώσεις, οφείλουν να παίρνουν, επιτέλους, κεφάλια. Να δουν πτυχία, μεταπτυχιακά, Masters, Διδακτορικά και "αναγνωρίσεις" πτυχίων.

Επιτέλους.

Παναγιώτης Ιακωβής
Καρδιολόγος - Επεμβατικός Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη