Η σύγχρονη αγιογραφία του Γιώργου Κόρδη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αγιογράφους μας, ο Γιώργος Κόρδης, παρουσιάζει τη δουλειά των τελευταίων δεκαπέντε ετών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση με τίτλο «Γράφοντας το φως. Φορητές εικόνες 2005-2019» διαρκεί από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου.

Άγιος Μάξιμος Ομολογητής, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 35χ35 εκ.

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας, το 1956. Σπούδασε Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αγιογραφία στον π. Συμεών Συμεού. Μετεκπαιδεύτηκε στη Θεολογία και στην αισθητική της Βυζαντινής τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Στην ίδια πόλη σπούδασε ζωγραφική στο     «School of the Museum of Fine Arts». Στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές στη χαρακτική με δάσκαλο τον Φώτη Μαστιχιάδη. Από το 2003 διδάσκει εικονογραφία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο «Institute of Sacred Music» («Ιερομουσικό Ινστιτούτο») του Πανεπιστημίου Γέιλ και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σήμερα, ως επισκέπτης καθηγητής, διδάσκει συστηματικά στο Πανεπιστήμιο NotreDame των Η.Π.Α. και στο Κέντρο Τεχνών «Μετς» στην Αθήνα.

Η Αγία Δομιτίλλα, Αυγοτέμπερα σε χαρτί επί ξύλου, 40χ80 εκ

Η έκθεση «Γράφοντας το φως. Φορητές εικόνες 2005-2019» αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της καλλιτεχνικής παραγωγής του αγιογράφου από το 2005 έως σήμερα. Με αυγοτέμπερα, μελάνι και ψηφιακά μέσα αποτυπώνει μορφές αγίων, γεγονότα της Θείας Οικονομίας, αλλά και πρόσωπα του Βυζαντίου πάνω σε μνημεία, ξύλο, πέτρα, μουσαμά, χειροποίητο χαρτί, αλλά και σε υπολογιστή-ταμπλέτα!
Το εικαστικό ιδίωμα του Γιώργου Κόρδη, έχοντας τη βυζαντινή ζωγραφική ως γλώσσα «μητρική», πετυχαίνει μια πολύ σύγχρονη απόδοση πανίερων προτύπων, απόλυτα συμβατή ωστόσο με τον λειτουργικό, λατρευτικό και παιδευτικό ρόλο της θρησκευτικής εικόνας στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Ο Προφήτης Μωυσής προ της φλεγόμενης Βάτου, Ψηφιακή ζωγραφική,

Έργα του Γιώργου Κόρδη κοσμούν μεγάλους ναούς, σπουδαία μουσεία, καθώς και πάμπολλες ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς.
Αρχική εικόνα: Το όραμα του αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη. Αυγοτέμπερα σε χαρτί επί ξύλου, 40χ50 εκ

Ευαγελλισμὀς, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 70χ100 εκ

Event Information
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου,19.30
Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 09.00 – 16.00 Δευτέρα κλειστά
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ. Ενιαίο εισιτήριο: 15 ευρώ / Μειωμένο: 8 ευρώ
Πληροφορίες: 213 213 9500, info@byzantinemuseum.gr  – Μετρό: Στάση Ευαγγελισμός

 

 

 

 

 

 

 

The post Η σύγχρονη αγιογραφία του Γιώργου Κόρδη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο appeared first on Art22.from Art22 https://ift.tt/34r5tGv
via IFTTT
Από το Blogger.