Υπόθεση Novartis: Τα σενάρια για τον Δ. Παπαγγελόπουλο (video)

Υπόθεση Novartis: Τα σενάρια για τον Δ. Παπαγγελόπουλο (video)

Εντός των επόμενων ημερών θα αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για πρόταση ή μη σύστασης ειδικής επιτροπής εξέτασης για ενδεχόμενα αδικήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Θα απευθύνει σχετική πρόταση στην Ολομέλεια που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές και, εφόσον λάβει απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.

Τρία τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος:

1. Είτε ο φάκελος με τη δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη απ' όπου ξεκίνησε ή
2. θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις καταθέσεις των πολιτικών και δικαστικών και θα εκδώσει σχετικό πόρισμα ή θα προχωρήσει και σε εξέταση μαρτύρων.
3. Το τρίτο σενάριο λέει πως μπορεί να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα, αποφασίζοντας ωστόσο ότι είναι αναρμόδια, στέλνοντάς το στη Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, εν αναμονή της απόφασης για την τύχη της δικογραφίας.

«Ουδείς έχει αμφισβητήσει ότι η υπόθεση Novartis υπήρξε μεγάλο, διεθνές σκάνδαλο […] επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως ένα εσωτερικό πολιτικό σκάνδαλο, μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις» επεσήμανε σε συνέντευξή του στη Real news ο υπουργός Δικαιοσύνης Χρήστος Τσιάρας.

Αίσθηση, πάντως, δημιουργούν τα λόγια της Θεανώς Φωτίου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου.

«Πρώτον, όλα στο φως. Δεύτερον το σκάνδαλο δεν το έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι το ξέρουν και το πολιτικό προσωπικό της Δεξιάς κάνει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο […] Ο Παπαγγελόπουλος τα έκανε αυτά χωρίς να είναι ανήμερος ο Τσίπρας;» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Στη ΝΔ βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα γύρω από το ποιος ευθύνεται ή όχι γύρω από την σκευωρία. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σα να παρακαλά ο κ. Τσίπρας να κατηγορηθεί» ήταν το σχόλιο του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και οπωσδήποτε μετά τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι καταθέσεις

Η αντίστροφη μέτρηση πάντως, σύμφωνα με τον πρώην εποπτεύοντα εισαγγελέας της έρευνας για τη Novartis, ξεκίνησε από το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη, όπου έγινε η συνάντηση με τους Αμερικανούς, στην οποία ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε τα στοιχεία που επρόκειτο να του δώσουν, σε στικάκι.

«Ούτε στικάκι υπήρχε, ούτε δικαστική συνδρομή, παρά μόνο συνάντηση για να πιούμε καφέ με τους Αμερικανούς ερευνητές της υπόθεσης στο διάδρομο ενός ξενοδοχείου μετά το πέρας άλλων εργασιών τους, και υπό μορφή αγγαρείας για αυτούς όπως διαπίστωσα. Αμέσως κατάλαβα ότι είναι σκευωρία προερχόμενη από τον Ρασπούτιν…» φέρεται ότι κατάθεσε ο Ιωάννης Αγγελής.

O κ. Αγγελής υποστηρίζει στην κατάθεσή του πως αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ενημέρωσε με αναφορά του την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

«Η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με έπεισε να την πάρω πίσω (την αναφορά) διότι θα τινάξω όλο το εισαγγελικό σύστημα και αυτή την ίδια στον αέρα. Μου είπε μάλιστα ότι αρρώστησε διαβάζοντας την και πήγε δύο φορές στο νοσοκομείο το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου 2019, αν θυμάμαι καλά, λόγω της αναφοράς μου. Με την επιμονή της αλλά και με την επιμονή της κυρίας Παπασπύρου και ύστερα από την υπόσχεση αμφοτέρων ότι θα απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη ή θα απομακρυνθεί ο Ρασπούτιν απ' την κυβέρνηση (όλοι γνωρίζαμε ότι ο Ρασπούτιν ήταν υπουργός της κυβέρνησης) «πήρα πίσω» την αρχική αναφορά μου και κατέθεσα άλλη πιο επιεική»προσθέτει.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη του είπε ότι υπάρχει ένα βίντεο όπου ο ισχυρός άνδρας της Νοvartis Κώστας Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στο κ. Πικραμένο. Την επομένη όμως, υποστηρίζει, του είπε: «συγνώμη έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο».

Σύμφωνα με την κατάθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπήρξε σωρεία παραλείψεων στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς

Όπως ο ίδιος φέρεται να λέει «οι παραλείψεις αυτές δεν είναι προϊόν αμελείας ή πλάνη των εισαγγελέων αλλά αποτέλεσμα πολιτικής καθοδήγησης και παρέμβασης από πολιτικούς προϊσταμένους και μη αυτών, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω την στιγμή αυτή, αλλά επιφυλάσσομαι να το πράξω σε μέλλοντα χρόνο»

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει αμφισβητεί το καθεστώς κάτω από το οποίο βαφτίστηκαν προστατευόμενοι, οι μάρτυρες στην υπόθεση.

Πηγή:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Κάτια Αντωνιάδη, Ντίνα Τσουκαλά

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2ADWgNi
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη