Συσκέψεις και αποφάσεις για την αιματηρή κατάσταση στη Μόρια – Το φλέγον θέμα στο υπουργικό Συμβούλιο (video)

Συσκέψεις και αποφάσεις για την αιματηρή κατάσταση στη Μόρια – Το φλέγον θέμα στο υπουργικό Συμβούλιο (video)

Οι άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό, μετά και την τραγωδία στη Μόρια, οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, και η επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου είναι στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στο υπουργικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνεται μόνο ο θάνατος μιας γυναίκας, ενώ 15 είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων δυο παιδιά, μετά το χάος που επικράτησε χθες το απόγευμα ύστερα από την εκδήλωση της φωτιάς στον καταυλισμό. 4 είναι και οι τραυματίες αστυνομικοί και πυροσβέστες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε πυροσβεστικά οχήματα. Σε σύσκεψη στη Λέσβο μίλησε για το θέμα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου

Στη Λέσβο, οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δεύτερου νεκρού, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών εκδηλώθηκαν δύο φωτιές -εντός κι εκτός- του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου επικράτησε πανικός και στιγμές πλήρους αναταραχής. Μετά την πυρκαγιά υπήρξε εξέγερση προσφύγων και μεταναστών. Επικρατούσαν εικόνες χάους.

Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι τώρα ήρεμη αλλά παραμένει ασφυκτική στο κέντρο υποδοχής, όπου 13.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Η χθεσινή τραγωδία και οι αναταραχές -όπως είναι αναμενόμενο- πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.

Στη συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου είπε ότι προχωράμε με γοργά βήματα στην αποσυμφόρηση των νησιών, προτάσσοντας νέες μετακινήσεις στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς συνθήκες χωρίς να φτιάξουμε νέες Μόριες. Είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε επαφές και συζητήσεις με ευρωπαίους εταίρους και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συναντήσεις στην Αθήνα του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αξιωματούχους από Γερμανία και Πορτογαλία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τραγικό γεγονός

Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό του παιδιού της στη Μόρια από πυρκαγιά, δηλώνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».

«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης», επισήμανε η ίδια, χαιρετίζοντας τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.

«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Η Μαριέτα Γιαννάκου ζήτησε να υπάρξει πίεση στην Ευρώπη από όλους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι η ΝΔ ανακάλυψε τον ρεαλισμό του προσφυγικού προβλήματος και ο Κ. Βελόπουλος άφησε αιχμές για τις αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς στη Μόρια. Η Φώφη Γεννηματά έγραψε ότι η σκέψη μας είναι στη Μόρια.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και δύο μήνες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική, αλλά με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, χωρίς διάθεση να κάνει κάτι άλλο πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας καθώς και ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν ετοιμάζονται για το ταξίδι τους σε Τουρκία και Ελλάδα, η Γερμανία παρατείνει για άλλους έξι μήνες τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία. Και τους εντατικοποιεί. Με στόχο τον περιορισμό της δευτερογενούς μετανάστευσης προσφύγων. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χόρστ Ζεεχόφερ ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για επέκταση των ελέγχων και στη μεθόριο με άλλες χώρες. Οι Πράσινοι λένε ότι οι διαρκείς εσωτερικοί έλεγχοι στο Σένγκεν είναι επικίνδυνο αντι-ευρωπαϊκό μήνυμα.

Συνάντηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο ΠτΔ συνεχάρη τον κ. Αβραμόπουλο για τον άψογο τρόπο, κατά τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, και όχι μόνο.
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι , ο κ. Αβραμόπουλος, χειρίσθηκε τα θέματα Μετανάστευσης μέσα σε μια πρωτόγνωρη, για τα Κράτη-Μέλη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκυρία, κυρίως λόγω του Προσφυγικού εξαιτίας του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Συγκυρία, που όπως είπε, εγκυμονούσε -και εξακολουθεί να εγκυμονεί, άλλωστε η κατάσταση στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα, το αποδεικνύει- μεγάλους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή σε κάθε Κράτος-Μέλος και για την συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Αβραμόπουλος καθώς απομένει μόνο ένας μήνας για να ολοκληρώσει τη θητεία του ως επίτροπος και να επιστρέψει στη Ελλάδα. Χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση ως εκκίνηση ενός κύκλου «αποχαιρετισμού των όπλων» λέγοντας επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο του αναδείχθηκε το σημαντικότερο γιατί έχει να κάνει και υπαρξιακά με το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι εκεί κρίνεται η αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μπήκαν τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και επεσήμανε την ταύτιση των Ελληνικών συνόρων με τα Ευρωπαϊκά. Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στα κρίσιμα ζητήματα γεωπολιτικής που εξελίσσονται στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως επίσης και την ανησυχία που εμπνέει η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ:Μαρίνα Παπαδάκη,Μαρία Τζινέλη, Χαρά Γιαννοπούλου, Ρεγγίνα Σαββούρδου, Κάτια Αντωνιάδη, Χρύσα Ρουμελιώτη

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2n4TFZD
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.