ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Γ' ΒΟΤΑΝΕΙΑΤΗΣ (1078-1081)

ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ | Ο Νικηφόρος Γ' Βοτανειάτης (Περίοδος εξουσίας: 7 Ιανουαρίου 1078 - 4 Απριλίου 1081) ήταν γιος και εγγονός στρατηγών, του Μιχαήλ και του Θεοφύλακτου Βοτανειάτη, οι οποίοι διακρίθηκαν στους πολέμους του Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου κατά των Βουλγάρων. Ο Νικηφόρος ανήκε σε ισχυρή στρατιωτική οικογένεια της Μικράς Ασίας, που αποτελούσε κλάδο της μεγάλης οικογένειας των Φωκάδων. Οταν ο εν λόγω αυτοκράτορας ανήλθε στο θρόνο ο στρατηγός Νικηφόρος Βρυέννιος (ο ανταγωνιστής του) είχε υπό την εξουσία του τις ευρωπαϊκές επαρχίες της αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας έστειλε τότε εναντίον του τον ικανότατο και νεαρότατο στρατηγό Αλέξιο Κομνηνό (τον μετέπειτα αυτοκράτορα), ο οποίος τον νίκησε και τον συνέλαβε αιχμάλωτο.

Κατά τη μεταφορά του στην Κωνσταντινούπολη τυφλώθηκε από απεσταλμένους του αυτοκράτορα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και εμφανίστηκε και άλλος στασιαστής, ο Νικηφόρος Μελισσηνός, ο οποίος με τη βοήθεια των Τούρκων ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας στη Νίκαια της Βιθυνίας. Τότε ο Νικηφόρος Γ' σκέφθηκε να στείλει εναντίον του αντάρτη τον Αλέξιο Κομνηνό. Ομως ο Αλέξιος, επειδή είχε αρχίσει και αυτός να σκέπτεται την αυτοκρατορικό θρόνο, προτίμησε να παραμείνει στην πρωτεύουσα για να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες την άνοδο του σε αυτόν. Ο Νικηφόρος Γ' Βοτανειάτης (Περίοδος εξουσίας: 7 Ιανουαρίου 1078 - 4 Απριλίου 1081) ήταν γιος και εγγονός στρατηγών, του Μιχαήλ και του Θεοφύλακτου Βοτανειάτη, οι οποίοι διακρίθηκαν στους πολέμους του Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου κατά των Βουλγάρων. Ο Νικηφόρος ανήκε σε ισχυρή στρατιωτική οικογένεια της Μικράς Ασίας, που αποτελούσε
ΜΑΡΙΑ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ Γ'
κλάδο της μεγάλης οικογένειας των Φωκάδων. Οταν ο εν λόγω αυτοκράτορας ανήλθε στο θρόνο ο στρατηγός Νικηφόρος Βρυέννιος (ο ανταγωνιστής του) είχε υπό την εξουσία του τις ευρωπαϊκές επαρχίες της αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας έστειλε τότε εναντίον του τον ικανότατο και νεαρότατο στρατηγό Αλέξιο Κομνηνό (τον μετέπειτα αυτοκράτορα), ο οποίος τον νίκησε και τον συνέλαβε αιχμάλωτο. Κατά τη μεταφορά του στην Κωνσταντινούπολη τυφλώθηκε από απεσταλμένους του αυτοκράτορα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και εμφανίστηκε και άλλος στασιαστής, ο Νικηφόρος Μελισσηνός, ο οποίος με τη βοήθεια των Τούρκων ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας στη Νίκαια της Βιθυνίας. Τότε ο Νικηφόρος Γ' σκέφθηκε να στείλει εναντίον του αντάρτη τον Αλέξιο Κομνηνό. Ομως ο Αλέξιος, επειδή είχε αρχίσει και αυτός να σκέπτεται την αυτοκρατορικό θρόνο, προτίμησε να παραμείνει στην πρωτεύουσα για να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες την άνοδο του σε αυτόν. Εν τω μεταξύ οι δύο σύμβουλοι του αυτοκράτορα Βορίλλος και Γερμανός, επειδή υποπτευόνταν τον Αλέξιο αποφάσισαν να τον τυφλώσουν. Ομως τα σχέδια τους αποκαλύφτηκαν και ο Αλέξιος διέφυγε μαζί με τους συγγενείς του και τους φίλους του στη Θράκη. Στη συνέχεια ο Αλέξιος, αφού συνεννοήθηκε με τον αρχηγό των Γερμανών μισθοφόρων της αυτοκρατορικής φρουράς, κινήθηκε προς την Κωνσταντινούπολη. Την 1η Απριλίου του 1081 κατόρθωσε να εισέλθει στην πρωτεύουσα, η οποία παραδόθηκε σε φοβερή λεηλασία επί τρεις ημέρες.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΑΘΗΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΣ 1995


from ανεμουριον https://ift.tt/2pv8WnG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη