ΜΠΙΡΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1854-1924)

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ | Όπως ήδη προαναφέρθηκε, ο Μπίρκος με δύο ακόμα Πατρινούς φωτογράφους άνοιξαν το 1895 φωτογραφείο με την επωνυμία «Ο Παρθενών», στην οδό Σταδίου 37. Ο Μπίρκος όμως, πληθωρικός όπως ήταν, άνοιξε ένα ακόμα φωτογραφείο στον Πειραιά μαζί με τον Ευστάθιο Μπούκα. Σε ένα χρόνο ο Φ. Παπαμήτρος άνοιξε δικό του φωτογραφείο στην Αθήνα και ο I. Δημόπουλος επέστρεψε στην Πάτρα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Το 1896 ο Μπίρκος μετέφερε το φωτογραφείο του στην οδό Αιόλου 178 και σε διαφήμισή του αναγγέλλει ότι: «το μέγα φωτογραφείον Νικολάου Μπίρκου Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ πλουτισθέν εσχάτως με τα νεώτερα και τελειότερα εργαλεία και μεταφερθέν επί της οδού Αιόλου 178 απέναντι μεγάλης οικίας Μελά και παραπλεύρως της Εθνικής Τραπέζης, αναλαμβάνει φωτογραφήσεις
εις φυσικόν μέγεθος των οποίων παμπληθή δείγματα ευρίσκονται επί της εισόδου του καταστήματος αντί δραχ. 20 - ΘΑΥΜΑ ΕΥΘΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΑΣ.
Ποιος δεν θ' αποκτήση τοιαύτην φωτογραφίαν με τοιαύτην καλλιτεχνικήν εργασίαν και με το ευτελές ποσόν των δραχ. 20». Αργότερα πρώτος αυτός κατόρθωσε να παραδίδει έτοιμη τη φωτογραφία μέσα σε 10 λεπτά από τη λήψη. Ξαναδημοσίευσε τότε την ίδια διαφήμιση, μόνο που τώρα το μέγεθος είναι διπλάσιο και αντί μιας ώρας έγραφε «εντός δέκα λεπτών...».
Στη μέση της διαφήμισης έβαλε το πρόσωπό του παραμορφωμένο (από κοίλους καθρέφτες) σε τέσσερις στάσεις. Μια άλλη ιδιότητα του Μπίρκου, λίγο γνωστή μέχρι σήμερα ήταν αυτή του ζωγράφου. Το φωτογραφείο του διατηρήθηκε μέχρι το 1908, οπότε αναγκάστηκε να το κλείσει για λόγους απρόβλεπτους.

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 1839-1970 ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΘΗΝΑ 2008







from ανεμουριον https://ift.tt/2BIEBER
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη