-->

ΝΙΚΟΛΑΟΣ I. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ | Πρόκειται για μοναδική περίπτωση φωτογράφου ο οποίος άνοιξε φωτογραφεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εμφανίζεται γύρω στο 1870 να διαθέτει φωτογραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Λίγο αργότερα εργαζόταν στη Σμύρνη και κατόπιν στη Σπάρτη. Το 1873 έλαβε μέρος στην Παγκόσμια Έκθεση της Βιέννης, όπου βραβεύτηκε με μετάλλιο. Το 1881 βρισκόταν στη Σύρο, όπου αγόραζε φωτογραφεία φωτογράφων που έφευγαν ή... πέθαιναν. Αρχικά βρισκόταν «πλησίον Δυτικής έκκλησίας» κατόπιν στην «πλατείαν Λεοντζάκον» και τέλος «πλησίον Βασιλικού Ταχυδρομείου». Για ένα χρόνο (1887-1888) διατηρούσε φωτογραφείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μετά το 1888 ήρθε στην Αθήνα, στην οδό Ερμού 7. Γύρω στα 1894 είχε φωτογραφείο στη Θεσσαλία, προφανώς στη Λάρισα, ενώ το 1897 είχε παράρτημα και στα Ιωάννινα.
ΝΙΚ. ΠΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. ΒΡΑΚΟΦΟΡΟΣ ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ... ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΕΡ. 1890.
Το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος συνεργάτης του λειτούργησε και πάλι φωτογραφείο του στη Σμύρνη (1895-1900;) στην οδό Φραγκομαχαλά. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε γύρω στα 1889. Το 1896 αγόρασε το φωτογραφείο του Πέτρου Μωραΐτη από τον γιο του Γεώργιο. Από τότε και μέχρι το 1921, οπότε σταμάτησε να εργάζεται, μετακινήθηκε αρκετές φορές σε διαφορετικούς δρόμους της Αθήνας. Υπήρξε καλός φωτογράφος, και ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη φωτογραφίας μέσα και έξω από το στούντιο.

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 1839-1970 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΘΗΝΑ 2008


from ανεμουριον https://ift.tt/340UaDZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->