«Μικρασιατικά 2019» από την Εστία Ίωνες: «Η Ελλάδα στη Σμύρνη – 100 χρόνια (1919-2019)»

«Μικρασιατικά 2019» από την Εστία Ίωνες: «Η Ελλάδα στη Σμύρνη – 100 χρόνια (1919-2019)»

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ-100 χρόνια (1919-2019)», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2019» , τον οποίο θέσπισε η Εστία »Ίωνες» από τα πρώτα έτη δημιουργίας της , με σκοπό να αντλεί και να προβάλλει θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από δυο ιστορικά γεγονότα που αναμφίβολα σφράγισαν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας: η Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφτηκε στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920, με την οποία φαινόταν για πρώτη φορά να ενσαρκώνεται το όραμα της «Ελλάδας των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και οι εκλογές της 1ης/14ης Νοεμβρίου που αποδείχθηκαν καθοριστικές τόσο για την πολιτική ζωή στο εσωτερικό της χώρας, αφού επήλθε απρόσμενη κυβερνητική αλλαγή αναζωπυρώνοντας τα οξυμμένα πάθη του Εθνικού Διχασμού, όσο και για τη ματαίωση των προσδοκιών και των ελπίδων του Μικρασιατικού Ελληνισμού για την ενσωμάτωση τους στον εθνικό κορμό. Τα δυο αυτά κομβικά γεγονότα συνδέονται με την προσωπικότητα ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα που ανέλαβε τη διαχείρισή τους, του Ελευθερίου Βενιζέλου. «Η Ελλάδα των Σεβρών» αποτέλεσε προϊόν της διπλωματικής ευφυΐας του Βενιζέλου, ενδεχομένως μεγαλύτερης από εκείνη που μπορούσαν να αντέξουν οι ελληνικές δυνάμεις, ενώ η ηχηρή αποδοκιμασία των Φιλελευθέρων στις εκλογές και η νοεμβριανή αλλαγή με την επάνοδο του Βασιλιά Κωνσταντίνου, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οδήγησαν τις Δυνάμεις της Entente στην αναθεώρηση της πολιτική τους στάσης σχετικά με το Μικρασιατικό Ζήτημα και σηματοδότησαν τον οριστικό και επώδυνο ενταφιασμό του μεγαλεπήβολου οράματος του Βενιζέλου και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η Εστία «ΙΩΝΕΣ» θέλοντας να τιμήσει τα δύο αυτά γεγονότα, προβάλλει τις πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαγράφτηκαν από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη «Νύμφη της Ιωνίας» τον Μάιο του 1919 μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 με ομιλητές τον διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Μιχάλη Κυρ. Μωραϊτίδη και τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα και ερευνητή Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, ο οποίος θα παρουσιάσει και το» Ημερολόγιο 2020» της Εστίας. Συντονιστής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος και πρώην Δ/ντής της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», Θανάσης Σαμαράς, ενώ η εκπαιδευτικός και Δ/ντρια 10ου Γυμνασίου Βόλου, Κική Δανιηλίδου θα διαβάσει σχετικά αποσπάσματα και μαρτυρίες. Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή βίντεο του Δημήτρη Θωμαδάκη με τίτλο «Εμβατήριο της Σμύρνης σε δύο εγγραφές, το 1908 και το 2003» (1908: από δίσκο 78 στροφών και 2003 από την Εστουδιαντίνα)

Ο Μιχάλης Κυρ. Μωραϊτίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Οι γονείς του, επιστήμονες και οι δυο και ιδρυτικά μέλη της Εστίας μας, έχουν μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τους την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες των παππούδων και προγόνων τους.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στην κατεύθυνση της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.

Έχει διδάξει σε Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού ως διδακτορικός ερευνητής και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών εκπόνησε πρωτότυπη μελέτη για το έργο του Ιωάννη Κίνναμου, «βασιλικού γραμματικού» και ιστοριογράφου των Αυτοκρατόρων Ιωάννη Β΄ και Μανουήλ Α΄ Κομνηνών με τίτλο «Σχέσεις Βυζαντίου και Σελτζουκικού Σουλτανάτου του Rum/Ικονίου όπως εντοπίζονται στην Επιτομή του Ιωάννη Κίνναμου (12ος αι. μ.Χ)».
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εντοπίζονται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ου αιώνα και ασχολείται συστηματικά με ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική Κατηγορία της Νεολαίας και τη θέση της στην Ιστορία, την Ιστορία των Φοιτητικών Κινημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, την Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης (1941 – 1944) και την Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου (1947 – 1989).

Είναι γνώστης τριών ξένων γλωσσών και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους που έχουν κυκλοφορήσει υπό την επιμέλεια Ανωτάτων

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35ADKUB
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη