Κέρκυρα: Ζωή σε πέντε χάρισε ο 28χρονος

Κέρκυρα: Ζωή σε πέντε χάρισε ο 28χρονος

Ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας χάρισαν οι συγγενείς του 28χρονου Κερκυραίου που έπεσε θύμα τροχαίου στη Μεσογγή την περασμένη εβδομάδα, με την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανά του. Για τη μεταφορά τους, στήθηκε αερογέφυρα ζωής από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας προς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ιταλία.

Το Νοσοκομείο

Σε ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου περιγράφει τη διαδικασία, συγχαίροντας τους συγγενείς του 28χρονου για την απόφασή τους αυτή: »

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η διαδικασία μεταφοράς οργάνων από 28χρονο δότη που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΓΝ Κέρκυρας και είναι η Τρίτη κατά σειρά που γίνεται την τελευταία διετία). 

Στο νοσοκομείο προσήλθαν εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιταλία, για τη μεταφορά της καρδιάς σε λήπτη στην περιοχή του Bergamo, των πνευμόνων σε λήπτη στην περιοχή της Bologna, του ήπατος στη Θεσσαλονίκη και των νεφρών σε λήπτες σε Αθήνα και Ιωάννινα.

Αξίζει προφανώς ένα μεγάλο μπράβο στους συγγενείς του αποθανόντος για την απόφαση αυτή μαζί με τα θερμά συλλυπητήρια μας, καθώς είναι μια πράξη ύψιστου ανθρωπισμού που πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους συνανθρώπους λήπτες των οργάνων δείχνει το δρόμο πως μέσα από τη θλίψη, μπορεί να δημιουργηθεί ελπίδα στην κοινωνία και σε αρκετούς συνανθρώπους που περιμένουν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής τους συμβατούς δότες. 

Επισυνάπτουμε σχετικό δελτίο τύπου του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου κ.Φαρμάκη που οργάνωσε και συντόνισε την όλη διαδικασία από πλευράς του ΓΝ Κέρκυρας, τονίζοντας για ακόμα μία φορά το σημαντικό ρόλο της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, η οποία έχει προσφέρει σημαντικότατο έργο σε βαριά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με το ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων. Τονίζουμε επ' ευκαιρίας πως η μονάδα ενισχύθηκε με μία επιπλέον λειτουργούσα κλίνη προ διετίας φτάνοντας στις 5, κλίνη η οποία μετά την απόφαση προ μηνός να μην παρασταθούν ή να μην επαναπροκηρυχθούν, οι συμβάσεις των 3 εργαζομένων νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κινδυνεύει άμεσα να κλείσει εκ νέου, δυσκολεύοντας το έργο του νοσοκομείου και αυξάνοντας το φόρτο των διακομιδών (είχε μειώσει τις διακομιδές βαρέων περιστατικών κατά 80% αυτή τη διετία).

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Διευθυντής της ΜΕΘ Επαμεινώνδας Φαρμάκης τονίζει «Για άλλη μια φορά η ανθρώπινη αλληλεγγύη βρήκε την έκφρασή της στο πρόσωπο της οικογένειας του νεαρού ΜΔ 29 ετών, με την απόφασή της να δωρήσει τα όργανά του σε συνανθρώπους άγνωστους, χωρίς περιορισμούς φύλου φυλής θρησκευτικής,εθνικής ή άλλης διαφορετικότητας.

Η διαδικασία της λήψης των οργάνων ολοκληρώθηκε στις 25.10.2019.

Εξ ονόματος του προσωπικού της ΜΕΘ θέλω να εκφράσω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος. Ακολούθως αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες λήψης μεταφοράς και μεταμόσχευσης των πολύτιμων οργάνων.

Τέλος εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους όσους ευεργετήθηκαν από τη δωρεά οργάνων.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας επιτελώντας το έργο που της αναλογεί κατά το έτος 2018 άγγιξε υψηλούς δείκτες επιβιωσιμότητας ( περί το 70%). Ταυτόχρονα με τη μάχη στο πλευρό του βαρέος πάσχοντα για την κατά το δυνατόν πληρέστερη ίαση, έχουμε την πεποίθηση πως η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστο δείγμα κοινωνικής προσφοράς αλλά και σηματοδοτεί μια ακόμα απόδειξη πως η ζωή στο τέλος πάντα νικά. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας προς όφελος όσων η μεταμόσχευση αποτελεί το μοναδικό όπλο και ελπίδα στην αποκατάσταση της υγείας τους». 

Η Δήμαρχος

Με δική της ανακοίνωση, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, αναφέρει: »

Θα  ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους γονείς, την οικογένεια και τους φίλους του νεαρού συμπολίτη μας Δημήτρη Μπότση  που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα και απρόσμενα χθες, μετά από τροχαίο ατύχημα .

Σε μία τόσο ευαίσθητη στιγμή,  το ελπιδοφόρο μήνυμα ζωής που μεταφέρει η οικογένεια του εκλιπόντος, με την απόφασή της να δωρίσει τα όργανά του, αποτελεί την μέγιστη πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο, την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού!

Μια πράξη, βασιζόμενη στην ανιδιοτέλεια και τον ανθρωπισμό που υπερβαίνει τον ανθρώπινο πόνο, γεφυρώνει τη ζωή με το θάνατο και αναδεικνύει το  μεγαλείο ψυχής της οικογένειάς του.«

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/341kcXz
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη